De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: échte kippensoep

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Kippensoep, hoofd-/lunchgerecht voor 6-8 personen.

Beeld Loethe Olthuis

Ik had opeens ontzettende zin in échte kippensoep, niet zo’n weeïg blik met minuscule draadjes kip en doorgekookte vermicelli. Vroeger kocht ik biologische soepkip, een ‘uitgelegde’ hen van pakweg 1,5, 2 jaar, maar helaas: onze natuurwinkel is wijlen en de supermarkt had alleen een twijfelachtig kippensoeppakket. Gelukkig ook hele kippen met twee en drie Beter Levensterren van de Dierenbescherming. Niet goedkoop, maar wil je nu lekkere soep of niet?

Zelf kippensoep maken is simpel maar tijdrovend. Hoewel: verreweg de meeste tijd gaat op aan wachten, dan kun je prima iets anders doen. Mijn favoriete kippensoepkruiden zijn tijm en rozemarijn, maar bijvoorbeeld dragon of een blaadje lavas (maggikruid) zijn ook heerlijk. Vergeet kant-en-klaarsoepgroenten. Gebruik liever wortel voor zoetheid en kleur; venkel voor het anijzige aroma; bleekselderij voor zilt, bloemkool voor knapperigheid en met mate prei voor de pit. Pas de verhoudingen gerust naar smaak aan. Je kunt kippensoep prima invriezen.

Ingrediënten

1 twee- of driesterrenkip van ca. 1300 g

1 laurierblad

3-4 kippenbouillonblokjes

paar peperkorrels

5-6 kruidentakjes: tijm, rozemarijn, dragon, lavas

700-750 g schoongemaakte/geschrapte groenten (bloemkool, bleekselderij, prei, venkel, wortel)

scheutje witte wijnazijn

(vermicelli of (rijst)noedels)

Bereiding

Knip het bindtouw van de kip los, leg hem in een grote pan en schenk er zo veel water over dat hij bijna onderstaat (ca. 3 liter). Voeg laurierblad, 1 bouillonblokje, de peperkorrels en de kruidentakjes toe, sluit de pan en laat de kip 2,5 tot 3 uur op laag vuur sudderen tot hij gaar maar niet droog is. Keer hem halverwege. Snijd intussen de worteltjes in dunne plakjes, bloemkool in miniroosjes, venkel en bleekselderij in dunne reepjes en prei in ringen.

Draai het vuur uit als de kip gaar is en laat afkoelen tot lauw. Haal de kip uit de bouillon. Schep met een schuimspaan de kruidentakjes uit de pan. Pluk met je handen het vlees van de kip en verdeel in stukjes, bewaar koel. Houd botjes en vellen apart en breng ze zachtjes aan de kook met een scheutje azijn en zo veel water dat ze nét onderstaan: eerst ca. 30 minuten in een dichte pan en daarna nog 30-45 minuten in een open pan. 

Zeef boven de grote pan met bouillon, druk alle vocht eruit. Doe 2-3 bouillonblokjes en de groenten in de bouillon en kook ze in ca. 5-8 minuten beetgaar. Voeg op het laatst eventueel een handje vermicelli toe. Doe de kipstukjes erbij en maak de soep op smaak af met zout en peper.