De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: citroengemberkoekjes

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Citroengember- of kokoskoekjes, ca. 20-25 stuks

Beeld Pay-Uun Hiu

We waren al weer een flink eind in de versoepeling van de intelligente lockdown – ergens halverwege ‘ruimte met regels’ – toen ik eindelijk weer bezoek kreeg. Die ochtend waren natuurlijk net de koekjes op. Op strooptocht naar iets lekkers trok ik de deur van de vriezer open en ontdekte daar een zakje met deeg dat ik een paar weken ervoor had ingevroren.

Snel de oven aangezet, bakpapiertje op de bakplaat, het deeg laten ontdooien (wat verrassend snel ging), rondjes van gemaakt en voilà: kakelverse, zelfgemaakte koekjes. Dat is dus iets wat ieder weldenkend mens áltijd moet doen: als je deeg maakt, bewaar dan een stukje in de vriezer voor je weet maar nooit.

Een lekker idee voor mijn eerstvolgende koekjes kwam ik tegen in Mijn recepten van London Loy (Carrera Culinair), de Surinaams-Nederlandse tv-kok met een klassiek Franse koksopleiding die niet vies is van een beetje fusion. Zo joeg hij Surinaamse kookpuristen op stang door met een versie van bojo met cheesecake op het Kwaku Festival in de Bijlmer te gaan staan. Maar ja, als het lekker smaakt, dan is het goed, had zijn moeder tegen hem gezegd. Zijn recepten zijn een verzameling van klassieke mayonaise, een eigen specerijenmengsel ‘Masala Loy’, moeders saotosoep, een Surinaamse variant op ceviche en opgepimpte huzarensalade. Hij zal het me ook vast niet kwalijk nemen dat ik zijn koekjes veganize met margarine in plaats van roomboter en opfris met geraspte citroenschil. En dat ik ook een kokosvariant heb gemaakt.

Citroengember- of kokoskoekjes

tussendoortje, 20-25 stuks

125 g zelfrijzend bakmeel

½ theel. zout

1 theel. gemberpoeder

50 g donkere basterdsuiker

50 g plantaardige margarine (op kamertemperatuur, in blokjes)

2 eetl. ahorn- of agavesiroop

1 eetl. gembersiroop

rasp van 1 of 2 citroenen (naar smaak)

2 eetl. stemgember, fijngehakt, of

2 eetl. verse gember, geschild en geraspt, of

2 eetl. kokosrasp

Bereiding

Meng in een ruime kom het zelfrijzend bakmeel met het zout, gemberpoeder en de suiker. Voeg de boter, schenkstroop, stemgember of vers geraspte gember (knijp bij erg natte gember het vocht uit het raspsel), gembersiroop en de geraspte citroenschil toe en kneed tot een stevig deeg. Verdeel het deeg in porties van ca. 20 gram en draai er bolletjes van. Bewaar eventueel een stukje deeg in de vriezer. Bekleed een bakplaat met bakpapier en druk daarop de bolletjes uit tot ronde koekjes van ca. 4 mm dik. Bak ze in 8-10 minuten gaar in een voorverwarmde oven (175 graden, hetelucht). Laat de koekjes op een rooster afkoelen en hard worden. Voor de kokosvariant: vervang de gember door 2 eetl. geraspte kokos (veganisten: let erop dat de kokos niet door apen is geplukt) en de eetl. gembersiroop door ahorn- of agavesiroop.

Meer over