De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: Barbie krijgt groente

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: vlinderpasta met courgette, olijf en geroosterde boerenkool, hoofdgerecht voor 2 personen.

Sake Slootweg
Vlinderpasta met courgette, olijf en geroosterde boerenkool. Beeld Sake Slootweg
Vlinderpasta met courgette, olijf en geroosterde boerenkool.Beeld Sake Slootweg

Een felverlichte reclamezuil vertelde me dat de speelgoedgidsen weer konden worden afgehaald in de winkel. Blijkbaar bestaan ze nog steeds, die lonkende glossy’s waarmee ik vroeger mijn Sinterklaas-verlanglijst volknipte en -plakte. Toen werden ze thuisbezorgd en ik bietste net zolang bij alle buren tot ik van alle winkels twee gidsen had: een om in te kijken en een om in te knippen.

Nieuwsgierig naar wat er tegenwoordig allemaal in zou staan, toog ik naar de winkel om er eentje op te halen. Er bleek niets veranderd. Jongens spelen met hijskranen en verkleden zich als autocoureur, meisjes zijn zeemeermin en knuffelen met Cubby de beer. Terwijl ik als kleine jongen dat zeemeerminpak toch ook al wilde hebben.

Via unicorn-stokpaarden en een zorgwekkende hoeveelheid plastic fastfood kwam ik terecht bij een van mijn vroegere lievelingscategorieën: Barbie. Barbie gaat dit jaar naar de supermarkt. Alleen schrok ik een beetje van wat ze daar kan krijgen: fruit ligt verstopt op het onderste schap, groente is nergens te vinden. Voor haar avondeten moet ze het doen met vlinderpasta, instantsaus en een pot olijven. Met haar duizelingwekkende hoeveelheid carrières, van astronaut tot rockster, snap ik dat het koken er soms bij inschiet, maar juist daarom verdient Barbie toch beter. Vanavond krijgt ze vlinderpasta en olijf, maar dan met courgette en boerenkool.

Ingrediënten

50 g voorgesneden boerenkool

2 teentjes knoflook, in schijfjes

3 ansjovisfiletjes

1 courgette (350-400 g), in halve maantjes

75 g kalamataolijven, doormidden gesneden

takje tijm

50 ml witte wijn

200 g farfalle (vlinderpasta)

20 g pecorino romano, geraspt

Verwarm de oven voor op 190 graden (onder- en bovenwarmte). Hussel de boerenkool met twee eetlepels olijfolie en wat zout door elkaar in een kom. Verdeel de kool gelijkmatig over de bodem van een roestvrijstalen ovenschaal of braadslee en rooster in zo’n 10 minuten knapperig.

Fruit de knoflook en ansjovis enkele minuten zachtjes in wat olijfolie in een koekenpan. Voeg de courgetteplakjes toe en bak op matig vuur tot ze gaar en geslonken zijn. Roer regelmatig en let op dat de knoflook niet bruint. Voeg de olijven en de tijm toe. Blus af met witte wijn en laat bijna helemaal inkoken.

Kook ondertussen de pasta in ruim 10 minuten gaar. Schep twee eetlepels pastawater bij de groente en giet de pasta af. Meng pasta, groente en kaas door elkaar. Proef op zout en peper. Verdeel over twee borden en garneer met de boerenkool.

Meer over