beter levenDe Volkskeuken

De Volkskeuken: Aspergesoep met kikkererwten en tahin

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Aspergesoep met kikkererwten en tahin, voorgerecht voor 4 tot 6 personen.

Aspergesoep met kikkererwten en tahin Beeld Loethe Olthuis
Aspergesoep met kikkererwten en tahinBeeld Loethe Olthuis

Ik kreeg onverwachts een pond krakendverse asperges opgestuurd, met het verzoek of ik er een origineel recept mee wilde maken. Gefrituurde en gegrilde asperges, salade van rauwe asperges, aspergebeignets: in mijn hoofd kwam van alles voorbij. Maar die asperges lagen zo verleidelijk wit en sappig naar me te lonken, dat ik ben gezwicht en ze heb klaargemaakt zoals ik asperges het allerlekkerst vind: met eitjes van eigen kippen, boterjus van gezouten boter en een flinke hand gehakte bieslook uit de tuin. En versgeraspte nootmuskaat natuurlijk, en nieuwe aardappeltjes in de schil.

Lekker was het wel, maar origineel? Terwijl ik me een tikje schuldig begon te voelen, heb ik ook maar aspergebouillon van de schillen getrokken. In een uurtje gepiept, maar meestal doe ik het niet: winkelasperges zijn vaak niet vers genoeg waardoor de bouillon bitter wordt. Met deze schoonheden durfde ik het wel aan. Het probleem van aspergebouillon is wel altijd dat de asperges al in je maag zitten en je dus eigenlijk nieuwe asperges moet kopen om er aspergesoep van te maken, maar daar had ik geen zin in. In een opwelling trok ik een blikje kikkererwten open, roerde wat sesampasta door de bouillon en voilà: de raarste aspergesoep ooit. Maar ook licht en lekker. Met olijfolie erdoor proef je meer sesam, met slagroom meer asperge, aan jou de keus.

Ingrediënten

1250 ml koude aspergebouillon

(eventueel wat gare asperge-eindjes)

1 blik bio-kikkererwten, uitlekgewicht 265 g

Anderhalf groentebouillonblokje

snuf chilivlokken

1 volle eetl. lichte tahin (sesampasta)

1 volle theel. maïzena

ca. ½ bosje bieslook, fijngeknipt

scheutje olijfolie of slagroom

extra: staafmixer

Zeef de koude aspergebouillon en verwijder de schil van de asperge-eindjes, als je die gebruikt. Houd een paar eetlepels koude bouillon achter. Spoel de kikkererwten af in een zeef onder de kraan, laat uitlekken. Verkruimel het bouillonblokje boven de bouillon en verwarm op laag vuur tot heet. Voeg de kikkererwten, chilivlokken en eventueel de geschilde aspergestukjes toe en pureer de soep met de staafmixer zo glad mogelijk. Klop de tahin erdoor. Meng de maïzena met de bewaarde koude bouillon tot een papje. Roer dit mengsel van het vuur af door de soep, zet terug op het vuur en breng al roerend even aan de kook. Proef en maak de soep op smaak af met zout.

Schep de soep in kommen, bedruppel met wat olijfolie of schenk er een scheutje room in. Bestrooi met bieslook en eet direct.

Meer over