DE GIDSVolkskeuken

De Volkskeuken: Aardappelsalade met zure haring en dille

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Aardappelsalade met zure haring en dille, hoofdgerecht voor 3, lunchgerecht voor 4 personen.

Aardappelsalade met zure haring en dille.Beeld Loethe Olthuis

Er zijn weinig dingen zo verrukkelijk als een hapje zilte, romige ‘Hollandse nieuwe’: jonge haring nog zonder hom of kuit, en daardoor vet en mals. Vanaf aanstaande vrijdag is-ie weer te koop. Overigens komt ‘Hollandse nieuwe’ vooral uit Denemarken. Want niet de herkomst bepaalt dat haring ‘Hollands’ is, maar de manier waarop de vis wordt verwerkt- en gegeten. Nederlanders zijn, met een handjevol Belgen en Duitsers, de enigen die haring rauw eten nadat de vissen zijn gekaakt, gepekeld en ingevroren. Bij kaken worden de ingewanden verwijderd, maar blijft de alvleesklier zitten. Die produceert enzymen waardoor de haring extra zacht wordt. Alléén haring die op die manier is behandeld, is ‘Hollandse nieuwe’: na september heet hij ‘maatjesharing’.

Nog geen 10 procent van de jonge haring voldoet aan de eisen voor ‘Hollandse’. De meeste haring is magerder en wordt verwerkt, bijvoorbeeld tot zure haring of rolmops, haring die is ingelegd in een mengsel van azijn, zout, suiker of zoetstof, water, ui en kruiden. Anders, maar ook heerlijk en behoorlijk ondergewaardeerd. Kunt u bijna niet wachten tot vrijdag? Misschien kan dit recept uw haringhonger even bevredigen.

Ingrediënten

ca. 650 g niet te kleine, vastkokende aardappels (nieuwe oogst)

1 potje zure haring (Ouwehand, à 355 g)

1 bosje dille

200 g crème fraîche

60 g kappertjes, uitgelekt  (1 potje)

Bereiding

Breng een bodem water met een snuf zout aan de kook. Schil intussen de aardappels, halveer ze in de lengte en snijd de helften in plakjes van 1 cm dikte. Doe de aardappelplakjes in het kokende water, breng weer aan de kook en kook ze in 6 minuten net niet gaar. Giet ze af in een vergiet, laat ze droog stomen en afkoelen tot keukentemperatuur. Giet intussen de haring af, vang het vocht op. Snijd de haring in stukjes, hak de zure uien grof. Knip de dille fijn, houd een paar toefjes achter voor garnering.

Roer de crème fraîche met 2 à 3 eetlepels van het inmaakvocht los. Meng het crèmefraîchemengsel, 50 g kappertjes en de gehakte dille door de aardappelplakjes. Meng tenslotte de haring, ui en eventueel zaadjes uit het potje erdoor: maak zo nodig op smaak af met nog wat inmaakvocht, zout en peper. De salade moet fris zuur-zoet smaken. Zet de salade minstens een uur in de koelkast, schep in een schaal en garneer met de achtergehouden dille en kappertjes. Eet met geroosterd brood en kropsla.

Meer over