Plat du TourEtappe 11

21 recepten geïnspireerd door de Tour de France. Vandaag: Grimollée Poitevine, appelcake uit Poitou

Onno Kleyn volgt met een dagelijks recept de Ronde van Frankrijk en haalt zijn ingrediënten uit de start- of finishplaats.

Onno Kleyn
null Beeld Rosa de Weerd
Beeld Rosa de Weerd

Etappe 11, woensdag 9 september, Châtelaillon-Plage – Poitiers

Voort, voort, voort vandaag, eerst maar eens door het Marais Poitevin, het malariamoeras van weleer, dan door de zoet schommelende heuvels van Poitou richting Poitiers. Ergens in de omgeving van die stad werd de christelijke toekomst van West-Europa bevestigd, toen in 732 de Frank Karel Martel, toekomstig opa van Karel de Grote, een veroverend leger van islamitische Arabieren versloeg, waarna die zich terugtrokken en zich een paar honderd jaar tevreden stelden met het Iberisch Schiereiland.

Sindsdien houdt de bevolking van Poitou zich onledig met allerhande oudchristelijke activiteiten, waaronder het maken van geitenkaas. Ik had zelf lang de romantische gedachte dat al die fijne fromages de chèvre uit de schorre, droge dreven van Zuid-Frankrijk kwamen, maar dat is niet zo. Het zijn juist de groene weiden van Poitou die de bulk voortbrengen. Opmerkelijk is dan weer dat je er geen geit ziet lopen. Ter wille van moderne efficiëntie en reductie van CO2 staan de arme beesten vooral op stal; de weiden dienen als graskwekerijen.

De geitenhouders zitten ook veel binnen en bakken dan appelcakes, de grimollées. Die verdacht lijken op de clafoutis van buurregio Limousin, de flognardes van Corrèze, de piquenchagnes van de Bourbonnais, de... Nou ja, de telefoon werd ook op verschillende plaatsen tegelijk uitgevonden. Sommige bereidingen zijn té logisch om exclusief te zijn.

Basis is telkens een soort pannenkoekendeeg met veel eieren. Een omelet met meel, zo u wilt, waaraan fruit wordt toegevoegd: hele kersen, repen peer, stukjes appel, en wat bakpoeder om het luchtig te maken. Ideaal mondvermaak voor de sportieve tv-kijker.

null Beeld Rosa de Weerd
Beeld Rosa de Weerd

Voor 8 stukken:

4 appels (elstar of cox)

75 g bloem

snufje zout

½ zakje bakpoeder

100 g suiker

2 eetl. bruine rum

25 g boter + nog wat om in te vetten

3 eieren

25 ml melk

wat poedersuiker

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de bloem, het snufje zout en het bakpoeder met de suiker en de rum. Smelt de boter en roer erdoor. Meng er een voor een de eieren door en ten slotte de melk.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in stukjes. Meng ze door het beslag. Beboter een taartvorm (geen springvorm, die lekt!) en verdeel het beslag erover. Bak de grimollée circa 40 minuten, tot hij goudbruin is. Bestuif hem met poedersuiker als hij uit de oven komt en misschien nog eens bij het opeten. Laat wat afkoelen, dan wordt hij steviger. Lauw en koud lekker.

null Beeld Rosa de Weerd
Beeld Rosa de Weerd
Meer over