plat du touretappe 20

21 recepten geïnspireerd door de Tour de France. Vandaag: blauwebessentaart

Onno Kleyn volgt met een dagelijks recept de Ronde van Frankrijk en haalt zijn ingrediënten uit de start- of finishplaats.

Onno Kleyn
null Beeld Rosa de Weerd
Beeld Rosa de Weerd

Etappe 20, zaterdag 19 september, Lure – La Planche des Belles Filles

‘De plank van de mooie meiden’, ik ben benieuwd of het plekje – geen dorp - waar vandaag de eindstreep van de tijdrit ligt binnenkort een naamsverandering doorvoert, in deze politiek-correcte tijden. Hier zou eeuwen geleden een trits belles filles van een hoge rots in het water zijn gesprongen om te ontkomen aan Zwitserse soldaten. Toutes mortes: allemaal dood. Maar de aanvoerder had al kans gezien verliefd te worden op een van hen, waarop hij zijn soldatenmes vatte en een jammerklacht sneed in een planche.

Ondertussen zijn we hier in het zuidelijke stukje van de Vogezen, vlak onder de toppen die de Ballons des Vosges worden genoemd. Wanneer de hellingbewoners niet bezig zijn met kaasmaken – het zal eens niet, in de Franse bergen – struinen ze de bossen af op zoek naar gratis voedsel. Ikzelf vond er ooit eekhoorntjesbrood, maar ook de frambozen, bramen en bosbessen groeien er in overvloed. Bosbessentaart is een specialiteit van deze hoek en ze gebruiken er de échte bosbessen voor, myrtilles in het Frans, ter plaatse brimbelles geheten. Het seizoen is voorbij natuurlijk en wilde bosbessen kunnen we bij ons sowieso niet in de winkel kopen. Wat daar bosbes heet, is de Amerikaanse blauwe bes, met wit in plaats van donker vruchtvlees. De ware Vogezer bosbessentaart is helemaal zwart in zijn vulling en dat zal met dit fruit niet lukken, maar ach.

null Beeld Rosa De Weerd
Beeld Rosa De Weerd

Tarte aux myrtilles

Blauwebessentaart

Voor zeker 8 punten

Deeg

1 ei

1 snufje zout

125 gram basterdsuiker

125 gram koude boter, in stukken

250 gram bloem, gezeefd

1 eetlepel boter om in te vetten

Vulling

500 gram blauwe bessen

60 gram poedersuiker + meer

Doe de ingrediënten voor het deeg in een keukenmachine en draai snel tot een bal; ga niet langer door. Pak hem in met folie en laat 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.

Vet een taartvorm van 28 cm doorsnee in en bestuif die lichtjes met bloem. Rol het deeg uit tot een passende lap en verdeel het in de vorm of, als u dat zoals ik niet kunt, boetseer kluitjes tot de vorm vol is, met een randje uiteraard. Prik er hier en daar in met een vork.

Was de bosbessen en droog ze af met keukenpapier, allemaal zonder ze stuk te maken. Meng met de poedersuiker en verdeel ze over het deeg.

Zet de taart in de oven en bak 30 minuten. Laat afkoelen alvorens uit de vorm te halen. Bestuif als u wilt met meer poedersuiker voor het serveren.

null Beeld
Meer over