nieuwstata steel

Zweeds/Fins concern in de race voor Tata in IJmuiden

Het Zweeds/Finse staalconcern SSAB heeft belangstelling voor het Nederlandse deel van Tata Steel in Europa, de voormalige Hoogovens in IJmuiden. Dat meldden Bloomberg en de Duitse kranten Handelsblatt en Wirtschaftswoche. De gesprekken over een overname zouden in een verkennende fase zijn.

Het Nederlandse deel van Tata Steel in Europa is nog een van de meest rendabele staalbedrijvenBeeld Hollandse Hoogte / EPA

Op dit moment verkeren alle staalbedrijven in grote financiële problemen als gevolg van de coronacrisis, waardoor de vraag van de transportsector – vooral de auto-industrie – is gedaald. Daarbij komt dat veel autofabrikanten hun productie verschuiven naar Azië, waar ze van staal worden voorzien door Indiase en Chinese producenten met uitermate moderne bedrijven.

Tata Steel in IJmuiden is nog een van de meest rendabele staalbedrijven, wat te maken heeft met het feit dat het sterk is op het gebied van verpakkingsstaal – een markt die door corona is gegroeid doordat vaker voedingsmiddelen in blik worden verkocht.

Het staalbedrijf in IJmuiden vormt één onderneming met Tata Steel in Groot-Brittannië, dat al jaren zwaar verliesgevend is en door de coronacrisis nu zo goed als failliet is. Op dit moment onderhandelt de Britse regering met het moederconcern in India over eventuele staatssteun of zelfs nationalisatie. Er zouden ook buitenstaanders belangstelling hebben voor het Britse deel. Eerder werden de namen genoemd van de Liberty Steel Group van de Indiase zakenman Sanjeev Gupta en het Chinese Jingye Steel.

Ook de staaldivisie van het Duitse conglomeraat ThyssenKrupp staat in de etalage, maar de Bondsregering heeft gezegd dat het niet naar een Russische of Chinese bieder mag gaan. Eerst werd de naam van SSAB ook genoemd als eventuele koper voor het Duitse bedrijf. Maar Wirtschaftswoche en Handelsblatt zeggen dat SSAB daar nu van afziet en zich richt op een overname van het Nederlandse staalbedrijf.

SSAB is de veruit grootste staalproducent van Scandinavië. Het kwam in 2014 tot stand door een samengaan van het Zweedse staalbedrijf Svenskt Stål AB met het Finse Rautaruukki. De Finse regering is hierdoor een van de grootste aandeelhouders. Op de staalmarkt is iedereen overtuigd dat consolidaties nodig zijn om een einde te maken aan de enorme overcapaciteit op de markt. IJmuiden heeft slechte ervaringen met fusies: eerder werden die met het Duitse Hoesch en British Steel geen succes. Overigens ligt Tata Steel in IJmuiden onder vuur vanwege milieuoverlast.

Meer over Tata Steel

Justitie gaat Tata Steel vervolgen vanwege grafietregens.

Tata betaalde nooit winstbelasting in Nederland.

Tata Steel Europe draait bijna 1 miljard verlies: FNV wil afsplitsing Nederlandse tak.

Kankerverwekkende stoffen rond Tata Steel enorm toegenomen.

Meer over