Zwarte dag voor Chinese beurzen

China beleefde gisteren zijn eigen variant van de zwarte vrijdag. Maar daarmee werd niet de start van het koopseizoen bedoeld, zoals in de VS. De aandelenkoersen op de grote Chinese beurzen verloren vele procenten, zodat het herstel sinds de crash in augustus weer voor een groot deel ongedaan is gemaakt. De index van de beurs van Shanghai daalde met 5,5 procent, die van de beurs van Shenzhen zelfs 6 procent. In Hongkong daalden de koersen met zo'n 2 procent.

Investeerder op de beurs van Nanjing. De Chinese beurzen maakten vrijdag een koersval van 5 procent door onrust vanwege grootschalige onderzoeken naar corruptie en handel met voorkennis. Beeld reuters
Investeerder op de beurs van Nanjing. De Chinese beurzen maakten vrijdag een koersval van 5 procent door onrust vanwege grootschalige onderzoeken naar corruptie en handel met voorkennis.Beeld reuters

Een van de redenen is dat de Chinese toezichthouders nieuwe onderzoeken hebben ingesteld naar mogelijke fraude bij twee van de grootste effectenmakelaars van het land. Zij zouden een dubieuze rol hebben gespeeld bij de crash in augustus. De koersen kelderen nadat Citic Securities en Guosen Securities hadden bevestigd dat zij onderwerp waren van een onderzoek. De koersen van de beide effectenbemiddelaars daalden op de beurs met 10 procent. Omdat dit de maximaal toegestane koersdaling was, moest de handel daarna worden stilgelegd.

Maar andere effectenkantoren en financiële instellingen werden in de val meegetrokken. De koersen van GF Securities en Haitong Securities waarvan al bekend was dat de overheidstoezichthouder CSRC daar intern onderzoek verrichte, daalden nogmaals met vele procenten. Ook Founder Securities en China Merchants zagen de beurskoers met de maximale 10 procent dalen. CSRC verdenkt handelaren en bestuurders van deze effectenkantoren onder meer van corruptie, handel met voorkennis en het lekken van gevoelige koersinformatie. Citic Securities zou ook met de boeken hebben gesjoemeld. Zo zou de waarde van de derivatenportefeuille met 1 biljoen yuan (150 miljoen euro) zijn geflatteerd.

Fraude en corruptie

De Chinese regering heeft de schuld van de beurscrash die in augustus plaatsvond nadat de centrale bank onverwacht de koers van de yuan had verlaagd in de schoenen geschoven van hebzuchtige bankiers en effectenhandelaren. Die zouden zich schuldig hebben gemaakt aan fraude en corruptie waarbij ook overheidsfunctionarissen zouden zijn betrokken.

Meteen werd aangekondigd dat dat tot op de bodem zou worden uitgezocht en dat er keihard zou worden opgetreden. In de eerste helft van dit jaar waren de koersen op de Chinese beurzen explosief gestegen doordat op grote schaal aandelen waren gekocht met geleend geld.

Ineens onbereikbaar

Details over de onderzoeken zijn tot nu toe niet naar buiten gekomen. Wel meldden effectenfirma's dat hun topbestuurders ineens niet meer waren komen opdagen en niet bereikbaar waren. Het kantoor van effectenmakelaar Guotai Junan in Hongkong liet maandag weten dat bestuursvoorzitter Yim Fung al sinds 18 november onbereikbaar is. Volgens lokale media zou de man vastzitten in verband met een corruptieonderzoek.

Een andere reden voor de koersdalingen is de stroom van slechte berichten over de Chinese economie, die voor een deel worden afgelezen uit de dalende prijzen voor grondstoffen als koper- en ijzererts. Deze grondstoffen bereikten de afgelopen weken nieuwe laagterecords op de financiële markten. Vraag uit China bepaalt voor een groot deel de prijzen.

Meer over