Zwakke export dempt groei van economie

De Nederlandse economie ondervindt de gevolgen van de malaise in de wereldeconomie. Vooral de export lijkt kwetsbaar. ‘De internationale omgeving verslechtert’, stelt econoom Joost Beaumont van Fortis, doelend op de haperende Amerikaanse economie en de dure euro....

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde woensdag dat het economisch beeld voor Nederland onveranderd goed is, maar toch zien analisten beren op de weg. Donderdag maakt het CBS namelijk bekend met hoeveel de economie van Nederland in het laatste kwartaal is gegroeid. Elf door het persbureau Reuters geraadpleegde economen denken dat de Nederlandse economie het afgelopen kwartaal met een magere 0,3 procent is gegroeid ten opzichte van het vierde kwartaal. In dat kwartaal steeg het bbp nog met 1,2 procent op kwartaalbasis en 4,4 procent op jaarbasis. Voor het eerste kwartaal van 2008 komen de economen op een groei van 3,8 procent op jaarbasis.

Spanningen zijn er volop in de economie. Volgens uitzendorganisatie Randstad heeft ruim de helft van de bedrijven en instellingen grote problemen met het vinden van geschikt personeel. De komende jaren verwachten zelfs acht op de tien organisaties moeite te hebben de juiste mensen te vinden. De problemen lijken het grootst in de industrie en de zorg, volgens de jaarlijkse Arbeidsmarktverkenning van Randstad.

Volgens het CBS neemt echter het aantal vacatures af in Nederland. De export lijkt de kwetsbaarste economische grootheid. Vorige week bleek al dat de uitvoer van Duitsland daalt met 0,5 procent ten opzichte van een maand eerder. Vooral de eurolanden kopen minder in Duitsland. Deze landen vormen ook de grootste exportmarkt voor Nederland.

De economische groei in Nederland wordt verstoord door de gasproductie in Slochteren. Vorig jaar werd de groei hierdoor opgejaagd. Dit jaar dreigt het omgekeerde effect. De gasproductie is door warmer weer lager dan in 2007.

Meer over