De KwestiePeter de Waard

Zullen de pensioenfondsen de lockdown betalen?

null Beeld .
Beeld .

In crisisperiodes is het heerlijk regeren. Presidenten, premiers en andere leiders kunnen ­eindelijk eens ongestraft met geld strooien.

Woensdag kreeg de cultuur 300 miljoen euro extra steun en de sierteelt en frietaardappelsector 650 miljoen. Een miljardje per dag is niets. Geen wonder dat premier Rutte nu nog populairder is dan ­Sinterklaas. Iedereen krijgt een ­verrassing in zijn schoen als ­genoegdoening voor het gedwongen niets doen.

Bedrijven en beroepsgroepen die nu misgrijpen, moeten zich achter de oren krabben. Of zij zijn door Rutte vergeten of hopeloos de weg kwijtgeraakt in het oerwoud van ­regelingen. Zelfs voor de arme ­landen is er weer eens een geste. De rijkere landen, verenigd in de G20 besloten deze week dat arme ­landen boven op andere donaties vanaf 1 mei de aflossing en rentebetalingen op hun schulden mogen opschorten.

Wie maalt om een biljoen meer of minder. Maar in werkelijkheid wordt wereldwijd per jaar niet meer dan 80 biljoen verdiend. De mondiale geldsmijterij kan niet ongestraft blijven. Overheden hebben geen onbeperkte middelen zoals Sinterklaas. Ze hebben helemaal geen middelen. Ze zijn zo arm als de mieren. Zonder uitzondering hebben alle landen in de wereld grote schulden, hoewel die van het ene land stukken groter zijn dan die van het andere. Dit jaar zullen de overheidsschulden alleen al toenemen van 69 naar 85 procent van het bbp.

Uiteindelijk zullen al deze rekeningen moeten worden betaald en wel door dezelfde onderdanen die nu de marsepein in hun schoen vinden. Of door hun nageslacht. Wie denkt dat de multinationals en de miljardairs de rekening ook kunnen betalen zal snel uit zijn droom worden geholpen. Die zijn al op de vlucht geslagen naar belastingparadijzen en virusvrije oorden.

Where the rich fly to hide?’ kopte The New York Times boven een reportage over de massale aankomst van ­privatejets in de afgelegen Amerikaanse staat Wyoming.

De coronacrisis – volgens het IMF al de ergste sinds de Grote Depressie van de jaren dertig – kan worden gevolgd door een veel grotere crisis, zo waarschuwde denktank The ­Economist Intelligence Unit (EIU): een schuldencrisis. Veel landen in de wereld hebben nu al onhoudbare schulden die niet kunnen ­worden terugbetaald. Niet iedereen heeft centrale banken die alle schulden opkopen ‘De consumentenvraag zal zich niet meteen herstellen als de lockdowns worden opgeheven’, waarschuwt de EIU. Tot ver in 2021 zal er nog meer stimulering moeten plaatsvinden, ook als de pandemie niet meer terugkeert.

Uiteindelijk zullen een keer de wereldwijde schulden moeten worden kwijtgescholden. De gedupeerden zullen niet de grote multinationals en miljardairs zijn, maar de kleine gepensioneerden, verzekerden en beleggers/spaarders die de grootste schuldeisers zijn.

Na zo’n balansverkorting krijgt Sinterklaas vast de zwartepiet.

Meer over