Zorgen om enorme koersval Chinese beurzen

De vrije val op de aandelenmarkten in China zette woensdag door. Maatregelen om de koersdalingen te stoppen en het vertrouwen onder beleggers te laten terugkeren, bleken vooralsnog weinig effectief. Een stroom aan Chinese bedrijven heeft inmiddels de handel in hun aandelen bevroren.

null Beeld EPA
Beeld EPA

In totaal 1323 ondernemingen legden woensdag de aandelenhandel stil. In Shanghai was dat het geval bij 353 bedrijven, of 32 procent van alle noteringen. Op de beurs in Shenzhen waren dat er 970, of 55 procent van het totaal aan genoteerde bedrijven.

De Shanghai Composite Index, waar ook buitenlandse beleggers actief zijn, stond tussentijds bijna 4 procent in het rood en ligt daarmee op koers om op het laagste peil sinds half maart te sluiten. Bij opening kelderde de index nog zo'n 8 procent. De beurs in Shenzhen verloor 3,3 procent.

De Chinese overheid legde dinsdag ook al delen van de aandelenmarkten stil in een nieuwe poging de enorme koersval een halt toe te roepen. Dat gebeurde na een reeks maatregelen in het weekeinde. Desondanks lukte het Peking niet een verdere daling van de aandelenkoersen te voorkomen.

Sinds 12 juni zijn de Chinese aandelen 33 procent minder waard geworden. Dinsdag verloor de Shanghai Composite Index 1,3 procent en eindigde op 3.727. Op 12 juni stond de index nog op 5.170 punten. De index voor kleine fondsen daalde dinsdag met ruim 5 procent.

Grote institutionele beleggers, niet zelden uit het buitenland, hebben hun geld voornamelijk gestoken in de gevestigde concerns waarvan de koersval relatief beperkt blijft. Veel kleine Chinese beleggers daarentegen hebben, aangemoedigd door de overheid, hun spaargeld gestoken in aandelen van middelgrote en kleine ondernemingen. Zij dreigen een fors deel van kwijt te raken.

Nog nijpender is de situatie voor de miljoenen Chinezen die met geleend geld hebben belegd. Zij kunnen nu niet aan hun verplichtingen voldoen en dreigen failliet te gaan. Ruim 8 procent van de beleggingen in China vindt plaats met geleend geld. Op Westerse markten is dat hoogstens 4 procent.

Oorzaak

Oorzaak van de hernieuwde koersdaling was een verklaring van de Chinese premier Li Keqiang voor het begin van de beurshandel. Hij stelde dat de regering het vertrouwen en de kundigheid heeft een oplossing te vinden voor de economische problemen. Hij repte niet van de koersdalingen in de laatste weken.

De Chinese autoriteiten maken zich er wel ongerust over, hoewel de daling volgt op een periode van ongekende stijgingen. Zo is de rente verlaagd. Er zou nu zelfs met overheidsgeld getracht worden de koersval te temporiseren. Met name buitenlandse beleggers trekken zich terug van de Chinese aandelenmarkt, uit angst dat een zeepbel is ontstaan die zal knappen nu de economische groei terugloopt. Het aandeel buitenlandse beleggers in China is evenwel beperkt, omdat buitenlanders er pas sinds kort aandelen mogen kopen.

Het zijn vooral de panisch geworden Chinese beleggers die de krach verergeren. Zij laten zich meevoeren door de negatieve stemming. Met het stilleggen van de handel in de kleine fondsen probeerden de autoriteiten dinsdag de beleggers af te koelen.

null Beeld epa
Beeld epa

Noodmaatregelen

In het weekeinde werden al noodmaatregelen genomen. Zo mogen voorlopig geen nieuwe bedrijven meer naar de Chinese beurs. Van 28 ondernemingen is de beursgang stopgezet. Ook bestaande beursfondsen mogen geen aandelen meer uitgeven. De overvloed aan emissies in de laatste twaalf maanden wordt als een van de oorzaken gezien voor de koersdalingen. Ook is het beruchte short-selling (het speculeren op koersdalingen) aan banden gelegd. Daarnaast is door de twee grootste Chinese banken 15 miljard euro in een fonds gestort dat aandelenkoersen zal ondersteunen.

In het Westen is er angst voor een grote economische terugval en interne onrust in China. Het land heeft de op een na grootste economie van de wereld en is de grootste importeur van grondstoffen (met name uit Latijns-Amerika en Australië) en ook van machines (uit Duitsland). Als de Chinese vraag instort, dreigt die de hele wereldeconomie in een grote val mee te slepen.

Meer over