EconomieDuurzaam wonen

Zo kom je aan geld voor isolatie van je huis

Wie de eigen woning duurzamer wil maken, hoeft niet meteen tegen de kosten aan te hikken. Er zijn allerlei opties om hier geld voor te lenen, van de overheid of de bank.

null Beeld Peter van Hugten
Beeld Peter van Hugten

Geldgebrek is het grootste struikelblok bij de wens de eigen woning duurzamer te maken. Dat bleek eerder dit jaar uit een onderzoek van de Volksbank. Huiseigenaren zien isoleren en zonnepanelen wel zitten, maar blijven op hun handen zitten omdat ze denken dat het peperduur is. En omdat ze het geld niet hebben liggen. Daar valt een mouw aan te passen: de kosten verdien je deels terug omdat je energierekening lager uitvalt. En lenen kan tegen een laag tarief.

Een huizenkoper kan sinds een paar jaar 6 procent extra lenen om zijn huis energiezuiniger te maken. Dat wil zeggen dat de koper maximaal 106 procent van de waarde van de woning mag lenen.

Zo wil de overheid verduurzaming van woningen stimuleren. De koper van een woning van 2,5 ton heeft dan bijvoorbeeld maximaal 15.000 euro ter beschikking voor vloer- en spouwmuurisolatie en zonnepanelen. Dat bedrag is ruim voldoende om een wat oudere woning te verduurzamen.

Ook huiseigenaren die willen besparen op energiekosten en het milieu een dienst willen bewijzen, kunnen extra geld lenen. Het is geen verhoging van de de lopende hypotheek maar een aparte lening. De overheid heeft deze regeling ook aantrekkelijk gemaakt om huiseigenaren over de streep te trekken. Hoe werken deze leningen?

Aparte lening

Huiseigenaren die onvoldoende geld hebben om hun huis te isoleren, kunnen hun bestaande hypotheek verhogen of een aparte energiebespaarlening aanvragen. De hypotheek verhogen is doorgaans minder voordelig, omdat je dan extra kosten moet maken.

Dat is niet nodig bij het Nationaal Energiebespaarfonds. Bij dit fonds, dat in 2014 door de overheid is opgericht, kunnen particuliere woningbezitters aankloppen voor een lening van maximaal 25 duizend euro tegen een vaste rente van 2,1 procent voor tien jaar. Wie 10 duizend leent, is maandelijks bruto ruim 92 euro kwijt. Netto vallen de kosten lager uit omdat de rente doorgaans aftrekbaar is. De looptijd van meest voorkomende leningen tussen de 5 en 15 duizend euro is tien jaar.

De lener hoeft bij het aangaan van de lening niet precies te weten hoeveel de maatregelen gaan kosten en wie ze gaat uitvoeren. Het geld komt in een bouwdepot dat maximaal twee jaar ter beschikking staat. Als er geld over is, wordt dat gebruikt om de schuld af te lossen.

Het Nationaal Energiebespaarfonds laat weten dat al zo’n 215 miljoen euro is uitgeleend aan 18 duizend huishoudens. Het Energiebespaarfonds richt zich sinds een paar jaar ook op verenigingen van eigenaren (vve’s). Omdat het hierbij om hogere bedragen gaat, heeft het fonds experts in dienst die in gesprek gaan met vve’s. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting is uitvoerder en fondsmanager van het Nationale Energiebespaarfonds.

Je moet het geld gebruiken voor energiebesparende maatregelen. De huiseigenaar die alleen zonnepanelen op zijn dak wil, krijgt nul op het rekest. In combinatie met bijvoorbeeld dak- en vloerisolatie mag het geld wel worden ingezet voor de aanschaf van zonnepanelen. Maximaal driekwart van de lening mag naar zonnepanelen.

Provincies en gemeenten kunnen het gebruik van de lening aantrekkelijker maken door ze aan te bieden tegen een lagere rente. Op dit moment doen Overijssel en Drenthe dat. Den Bosch is de enige gemeente die meedoet.

Er is nog een klein zusje van de Energiebespaarlening: de Duurzaamheidslening. Sommige gemeenten en provincies bieden deze goedkopere Duurzaamheidslening aan. Gemeenten kunnen zelf bepalen welke maatregelen en doelgroepen voor deze lening in aanmerking komen. Een postcodecheck is mogelijk bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting op svn.nl. Bij deze lokale regelingen is het vaak wel mogelijk alleen te lenen voor zonnepanelen.

Ook banken hebben zich gestort op energieleningen. Grote banken zoals ABN Amro, Rabo en ING werken samen met bedrijven die een energiescan van je woning kunnen maken. Online kan op basis van postcode en huisnummer al iets worden gezegd over de isolatiemogelijkheden. Wie een echt gedetailleerd advies wil, moet de buidel trekken.

De bank laat zien hoeveel je kunt lenen voor de verduurzaming. ABN Amro stuurt klanten naar dochter Greenloans die is gespecialiseerd in financiering van duurzame projecten. Rabo verwijst door naar de bovengenoemde Energiebespaarlening, waar deze bank net als ASN Bank bij betrokken is. Andere banken tonen ook persoonlijke leningen. Deze zijn meestal een stuk duurder dan de Nationale Energiebespaarlening.

Laag tarief

Wie een hypotheek gaat afsluiten, merkt steeds vaker dat de hypotheekadviseur ook begint over extra lenen om de nieuwe woning te verduurzamen. De adviseur wijst de kopers op de mogelijkheid 6 procent extra te lenen voor dit doel. Voordeel is dat de koper dan tegen het lage hypotheektarief leent. Bovendien zijn er geen extra kosten aan verbonden.

Toch is deze extra lening niet enorm populair. Slechts één op de twintig kopers leent extra om minder gas te verstoken. ‘Dat is opvallend’, zegt Bouwe Kuik, directeur van hypotheekverstrekker BijBouwe. ‘Kopers denken wel na over de nieuwe keuken en badkamer. Dat heeft ook met verbouwen te maken.’

BijBouwe biedt op de website de mogelijkheid te onderzoeken wat je allemaal aan je huis kunt verbeteren. Op basis van postcode en huisnummer krijgt de koper te zien hoe de nieuwe woning duurzamer gemaakt kan worden. ‘Mensen hebben vaak geen idee van de kosten en wat ze kunnen besparen. Dat willen we inzichtelijk maken, zodat je makkelijker kunt besluiten over dit soort zaken’, aldus Kuik.

Volgens Kuik is extra lenen voor isolatie en zonnepanelen te vergelijken met geld reserveren voor een nieuwe keuken. ‘Wie een huis koopt, weet nog niet welke keuken hij gaat uitkiezen, maar zet wel alvast een bedrag apart. Zo werkt het ook bij verduurzamen. Je zet bijvoorbeeld vijfduizend euro opzij voor isolatie en vult later in hoe dat moet worden besteed.’

Donkere kruipruimte boezemt angst in

Vanwege enge beestjes begeeft ruim de helft van mensen zich niet in de kruipruimte onder de woning. Daardoor kunnen ze niet controleren of hun vloer is ­geïsoleerd. Dat stelt ­Milieu Centraal. Volgens deze voorlichtingsorganisatie is ruim 40 procent van de oudere huizen met kruipruimtes niet geïsoleerd. Een gemiste kans, omdat deze vorm van isolatie vaak de kortste terugverdientijd heeft.

Meer over