Zitzak of snackbarmeubilair

Het is niet iedereen gegeven: zo'n half landgoed waar plek is voor én een ochtendkoffiezitje én een lunchtafel onder een parasol én een hangbank voor de borrel....

TEKST CARLIJNE VOS FOTO'S MICHAËL FERRON

Toch heeft Beijer een punt: in ons klimaat genieten we voor zeventig procent van de tijd vanachter glas, dus binnenshuis, van de tuin of het terras. Dan kan het maar beter mooi zijn wat daar staat.

Al dan niet onderhoudsvrij, bestand tegen regen, soepel inklap-of stapelbaar of makkelijk te versjouwen: ook dat zijn verstandige criteria in de tuinmeubelwinkel. Juist daarom is er nog steeds een markt voor de (witte of groene) plastic zitjes, zeg maar het klassieke snackbarmeubilair van Hartman. Of de praktische tweepersoonssetjes in hout, kunststof of staal van de bouwmarkt, die zelfs op een balkon van postzegelformaat passen.

Tuinmeubelen, vindt tuinarchitect Beijer althans, zien er negen op de tien keer 'niet uit'. Oubollig, lelijk, zwaar, log, suf vormgegeven en ga zo maar door. Wat hij wel mooi vindt: dure buitenlandse merken zoals Gandia Blasco of Kettal. Ligbanken zijn er in die categorie vanaf 2500 euro.

Maar voor het Ibiza-gevoel op je eigen platje kun je ook bij Hartman terecht, als je daar tenminste een lounger voor nodig denkt te hebben. Zo'n luie stoel, die vroeger nog gewoon luie stoel of stretcher heette, heb je daar al voor 95 euro ('volledig inklapbaar met grote stabiele wielen').

Uit de cijfers blijkt dat we tegenwoordig best wat geld over hebben voor een tuinstoel. In 2003 werd in Nederland ruim 440 miljoen euro besteed aan tuinmeubelen, terwijl tien jaar geleden nog niet de helft werd uitgegeven.

Zeker sinds de 'teak-rage' - die nu echt op z'n retour is - is het heel gewoon een boel geld te spenderen aan tuinmeubilair, constateert Marcel Geling van de gelijknamige tuinwinkel in Aalten. 'Mensen zijn gewend 1500 euro te betalen voor een teakhouten tuinset.'

Meer over