columnpeter de waard

Zijn in digitale tijdperk ’s werelds succesvolste entrepreneurs aspergers?

null Beeld
Peter de Waard

Van Bill Gates (Microsoft) en Steve Jobs (Apple) werd het al eerder gezegd. Maar Elon Musk is nu ook officieel gediagnosticeerd met het syndroom van Asperger. Hij onthulde dat zaterdag als gastpresentator van het satirische programma Saturday Night Live.

Hij noemde het een excuus voor al zijn rare tweets. Zo noemde hij een duiker die twaalf kinderen uit een Thaise grot redde, een pedofiel. Onlangs propageerde hij de cryptoparodie Dogecoin die meteen in waarde verveelvoudigde. Nu noemt hij het een grote zwendel. ‘Tegen iedereen die ik beledigd heb wil ik zeggen: ik heb elektrische auto’s opnieuw uitgevonden en ik stuur mensen naar Mars in een raket. Dacht je dat ik ook een rustige, normale vent was?’

Asperger is een vorm van autisme die gepaard gaat met een hoge intelligentie, intense interesses en gebrek aan empathisch vermogen. In de vorige eeuw werden ze weggezet als dorpsgekken. Maar later werd het syndroom toegeschreven aan veel genieën in de geschiedenis zoals Mozart, Einstein, Michelangelo, Marie Curie en Isaac Newton. Acteur Anthony Hopkins, onlangs winnaar van een tweede Oscar, heeft asperger, net als collega-acteurs als Stephen Fry en Dan Aykroyd.

In de financiële wereld zijn ze nog lang neergesabeld als schobbejakken. Tijdens de kredietcrisis bleek een aantal van hen schathemeltjerijk te zijn geworden, omdat zij al vroeg onderkenden dat hypotheken in de VS voor een groot deel giftig waren. Huiseigenaren zouden die nooit kunnen terugbetalen. In de film The Big Short werd getoond hoe ze daar slim op inhaakten met allerlei derivaten. Uiteindelijk schudde het hele financiële systeem op zijn grondvesten.

Rijk worden in de financiële handel (effecten, vastgoed, edelmetalen) was vroeger vooral voorbehouden aan flamboyante mensen met grote sociale vaardigheden. Op de beursvloer was een academische opleiding eerder een beletsel dan een pré. Commercieel talent was belangrijker. En blauwe ogen waar de tegenpartij dacht op te kunnen vertrouwen.

Maar sinds de handel is geautomatiseerd ziet niemand de tegenpartij meer en doen blauwe ogen noch charisma er toe. Iedereen staart alleen nog maar op schermen. Een oude effectenhandelaar die onlangs door een dealingroom liep, zei met mededogen te kijken naar de nerds op de zaal die nauwelijks contact met elkaar of met de klant hadden.

Maar in het digitale tijdperk zijn de slimbo’s die zich het best kunnen concentreren op een computerterminal de grote winnaars. Zij weten soms rücksichtslos de markt te manipuleren. Maar ze kunnen ook nieuwe bedrijven van de grond af opbouwen. Bill Gross, de oprichter van Pimco, het grootste obligatiefonds in de wereld, is eveneens een asperger. Van dorpsgekken in de 20ste eeuw zijn ze opgeklommen tot de rijkste en succesvolste aardbewoners in de 21ste eeuw.

Alleen moeten hun tweets met een korreltje zout worden genomen.

Meer over