Zelfs een dakloze kan nu een spaarrekening openen bij Goldman Sachs

Zelfs een dakloze kan er vanaf nu een spaarrekening bij Goldman Sachs op na houden. Er moet wel een adres zijn - airco-rooster voor 42nd Street 174 - maar voor de rest volstaat een storting van één enkele dollar.

Peter de Waard
Goldman Sachs-vestiging in Manhattan. Beeld anp
Goldman Sachs-vestiging in Manhattan.Beeld anp

Het enige risico is een 'muppet' te worden genoemd - de denigrerende naam waarmee sommige Goldman-bazen hun cliënten plegen aan te duiden, zoals een ex-werknemer ooit verklapte.

Goldman Sachs staat onder het grote publiek tegenwoordig bekend als 'het inhaligste gezicht van het kapitalisme'. Geen bank keerde zijn personeel zulke hoge bonussen uit. Geen bank eiste daarvoor ook zulke hoge prestaties. Geen bank opereerde zo scherp op de snede en verdiende per medewerker zoveel geld.

En geen bank had ook zo'n uitgebreid netwerk in de financiële wereld van banken, verzekeraars, pensioenfondsen en rijke particulieren. Als een overheidsinstelling of een multinational aandelen of leningen wilde plaatsen, dan kon die niet om de Amerikaanse zakenbank heen zonder dief van eigen portemonnee te zijn. Zo is Goldman ook primary dealer van de Nederlandse staat.

Iedereen in de financiële wereld was altijd jaloers op Goldman Sachs. Maar de crisis is ook aan deze bank niet voorbijgegaan. De rendementen op het eigen vermogen van 20 tot 25 procent in het verleden zijn teruggelopen tot 6 à 7 procent. In het eerste kwartaal van 2016 behaalde Goldman Sachs een netto-resultaat van 1,14 miljard dollar - een daling van 60 procent in vergelijking tot hetzelfde kwartaal van vorig jaar.

Alleen Amerikaanse staatsburgers

Financiers staan niet meer in de rij om geld in Goldman te steken. Daarom moeten fondsen worden geworven op andere manieren, zoals bij de kleine man of vrouw. Toevallig heeft Goldman met de overname van GE Capital een onlinebank met 145 duizend rekeningen van 'Joe Sixpack' in handen gekregen en die wil het nu uitbouwen.

Op de nieuwe spaarrekening wordt een rente vergoed van 1,05 procent, hetgeen stukken hoger is dan die van de andere grote Amerikaanse banken zoals Citibank, JP Morgan Chase of Bank of America, en ook meer dan de rente die banken in Nederland geven. Dat de naam van Goldman Sachs zo synoniem staat voor rijkdom, zal een reden te meer zijn voor veel belangstelling.

Een woordvoerder van Goldman Sachs laat weten dat alleen Amerikaanse staatsburgers - vanaf 18 jaar - een bankrekening kunnen openen bij wat GS Bank gaat heten. Een dakloze in Detroit heeft dus meer mogelijkheid rekeninghouder te worden bij Goldman Sachs dan een Nederlandse landgoedeigenaar in Aerdenhout.

Meer over