Zelden steeg de Chinese aandelenbeurs zo hard

De beurskoersen in China zijn pijlsnel gestegen. Oorzaak: verlaging van de rentetarieven door de Chinese centrale bank. Een effectief middel om de economische groei op te krikken.

Onze redactie economie
De Chinese centrale bank. Beeld reuters
De Chinese centrale bank.Beeld reuters

Zelden steeg de Chinese aandelenbeurs zo hard. Afgelopen week boekte de beurs van Shanghai zijn sterkste stijging in zes jaar: iets meer dan 9,5 procent. De omzet kwam voor het eerst boven de 1.000 miljard yuan uit (131 miljard euro) en lag vijf keer zo hoog als de gemiddelde omzet op een handelsdag in 2014.

De koersen zijn in een half jaar tijd met 42 procent gestegen, harder dan enige andere van de 93 beursindexen die door persbureau Bloomberg worden gevolgd. En het gaat steeds harder.

Volgens Ken Peng, een analist van Citygroup in Hongkong, is de koersstijging vooral het gevolg van het ingrijpen van de Chinese centrale bank. 'De koersstijgingen kunnen niet worden verklaard uit de stand van de economie', zei hij tegen Bloomberg.

De Chinese centrale bank verlaagde twee weken geleden de belangrijkste rentetarieven, om de economische groei aan te jagen. Die groei was gedaald tot 7,3 procent, wat voor China een bedenkelijk laag niveau is. De rente voor éénjarige leningen werd verlaagd van 6 procent naar 5,6 procent, de eerste verlaging van de rente in twee jaar.

Kleine beleggers

Anders dan in Europa of de Verenigde Staten bleek in China het eenvoudigste middel van de centrale bank, het veranderen van de officiële rentetarieven, nog bijzonder effectief. Meteen na de renteverlaging ging een ongekende rally van start op de beurs van Shanghai.

Bovendien stappen steeds meer kleine beleggers in de markt. Volgens zakenbank Morgan Stanley werden in september drie keer zo veel beleggingsrekeningen geopend als in mei. Aanleiding tot die beleggingsdrift zou een aantal artikelen in staatsmedia zijn geweest, waarin werd gesteld dat de beurzen zwaar ondergewaardeerd waren.

Afgelopen vrijdag begonnen de koersen vervaarlijk te slingeren. In luttele uren waren uitslagen naar boven en naar beneden te zien, die op andere beurzen dagen of weken vergen. In de ochtend schoot de index met 2,7 procent omhoog, even later stond hij op een verlies van 3 procent. Aan het einde van de dag was er weer een winst van 1,3 procent.

Zaterdag werd ook bekend dat China ook steeds meer bankkredieten uit het buitenland krijgt. Volgens de Bank voor Internationale Betalingen (BIB), een instituut van centrale banken, is de hoeveelheid buitenlands bankkrediet aan China in een jaar tijd toegenomen met 50 procent, tot omgerekend 900 miljard euro.

Volgens de BIB ging in 2008 slechts 8 procent van alle bankkredieten aan opkomende markten naar China; nu is dat 28 procent. Her en der zijn er wel zorgen of de Chinese bedrijven hun schulden zullen kunnen terugbetalen, maar voorlopig wekken de maatregelen van de centrale bank voldoende vertrouwen dat dat wel zal lukken.

undefined

null Beeld TRE
Beeld TRE
Meer over