Zeker 200 banen weg bij Ohra en Delta Lloyd

De concurrentieslag tussen zorgverzekeraars leidt opnieuw tot banenverlies. Ten minste tweehonderd werknemers van Delta Lloyd en Ohra worden getroffen door een reorganisatie....

Van onze verslaggeefster Carlijne Vos

Delta Lloyd Groep heeft het personeel gisteren geïnformeerd over de reorganisatieplannen. Het bedrijf wil Delta Lloyd/Ohra Zorgverzekeringen slagvaardiger laten opereren door herverdeling van het werk tussen Den Haag en Arnhem. Een groot deel van het werk zal worden gedigitaliseerd en daardoor gaan banen verloren.

Voor het personeel is met name de verhuizing van de belangrijkste activiteiten van Arhem naar Den Haag een probleem. ‘Er ligt op zich een goed lopend sociaal plan om mensen te herplaatsen, maar als er geen banen zijn in de regio houdt het op’, zegt FNV-bestuurder Bob Bolte.

Volgens de bestuurder is de reorganisatie onvermijdelijk. ‘Dit is niet het eerste bedrijf waar banen verloren gaan sinds de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet in 2006.’ Vorig jaar schrapte Achmea al 1200 van de 3600 banen, Menzis schrapte er 350 en Agis schrapte 400 banen nadat meer dan 400 duizend klanten waren weggelopen.

Afgelopen november liepen fusiebesprekingen tussen Delta Lloyd, Menzis en Agis stuk. Door de fusie zou de tweede zorgverzekeraar van Nederland ontstaan. Met de nu voorgestelde reorganisatie wil Delta Lloyd/Ohra de positie op de zorgmarkt verstevigen.

Het personeel is dinsdag ‘geschrokken van de omvang van de plannen’, zeggen de bonden. In de tweede adviesaanvraag aan de Centrale Ondernemingsraad half februari zullen de gevolgen voor het personeel volledig helder zijn.

De Unie vreest dat het lopende Sociaal Plan onvoldoende instrumenten biedt om ‘zo’n grote groep boventallige medewerkers naar ander werk te begeleiden’ en denkt meer afspraken te zullen moeten maken met Delta Lloyd.

Meer over