columnpeter de waard

Zal het financiële nieuws ooit weer terugkeren op‘de 2’?

null Beeld

Op 30 maart 2001, vandaag twintig jaar geleden, verdween het financiële nieuws van ‘de 2’, waar het bijna vijftig jaar – van 10 november 1953 tot 1 april 2001 – had gestaan.

De vermaarde columnist Jan Blokker betreurde het: ‘de 2’ was een begrip, daarom heette die niet pagina 2. ‘De echte nieuwspagina’s waren van 1 tot en met 7’, zo schreef hij in zijn requiem op de laatste 2. ‘Daarna is er nog wel plaats ingeruimd voor een pianorecital, de korfbalcompetitie of de opinie van een Kamerlid die afwijkt van de gisteren afgedrukte mening van een ander Kamerlid, maar het echte nieuws is dan al geweest.’

‘De 2‘ zou worden vervangen door een heel financieel katern. Een halfjaar eerder was de AEX door de 700 punten gegaan en was het wachten op het moment dat zelfs de laatste inwoner van ‘Sjaarloos’ (Charlois) binnen zou lopen met opties. De omvang van de financiële verslaggeving in de krant hield gelijke tred met de stemming op de beurs: hoe hoger de koersen, hoe meer ruimte. Toen de koersen na 30 maart 2001 kelderden, was het lot van het katern snel bezegeld.

Alleen kwam ‘de 2’ niet meer terug: financiën werd verbannen naar pagina 21. In de geschiedschrijving van de jubilerende Volkskrant wordt financiën niet ruim bedeeld, maar de scoops en de thrillerachtige beschrijving van de dollarcrisis, de ondergang van KSH, Ogem en Fokker droegen bij aan het succes van de krant in die tijd.

Hoofdredacteur Joop Lücker had ‘de 2’ in 1953 bedacht toen op de voorpagina een lening van 100 miljoen gulden van Koninklijke Olie werd aangekondigd, terwijl het een aandelenemissie was. Onder leiding van de bij de pastoorskrant De Tijd weggekochte financieel specialist Jan Damen werd een redactie opgetuigd die ‘een vooraanstaande nieuwspagina voor financieel nieuws met de beursberichten – helemaal voor in de krant – mocht maken’. ‘Onder het straffe regime-Damen groeide pagina twee uit tot een journalistiek monument dat door vriend en vijand werd, én wordt gewaardeerd’, schreef hoofdredacteur Pieter Broertjes in 1998 in de necrologie van Damen.

De Volkskrant had traditioneel als katholieke arbeiderskrant zijn ingangen in de vakbeweging, maar toen in de jaren tachtig de financiële markten floreerden, raakten ook opstandige aandeelhouders hun nieuws graag kwijt op ‘de 2’ . Captains of industry sloten de pagina in de armen. Professor dr. drs. Anton Dreesmann vertelde op televisie dat zijn dag begon met het lezen van ‘de 2’, voordat hij naar kantoor ging om zijn Vendex-conglomeraat verder uit te bouwen. ‘De 2’ was ook de eerste die begon met de publicatie van de salarisranglijst van de bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen, ondanks het feit dat het VNO hier bij de hoofdredactie over klaagde.

Nu de koersen stijgen, kruipt de pagina economie weer iets naar voren – die ligt nu weer voor de pagina’s waar het ene Kamerlid het andere tegenspreekt – maar de AEX zal wel eerst door de 1.000 punten moeten gaan voordat die weer terug is bij ‘de 2’.

Meer over