columnpeter de waard

Zal Elon Musk gaan twijfelen tussen België en Pluto?

Peter de Waard columnist artikel Beeld -
Peter de Waard columnist artikelBeeld -

Bernard Arnault, die donderdag met vlag en wimpel plus saluutschoten werd binnengehaald op Beursplein 5, had eigenlijk Belg moeten zijn. In het mooie portret dat gisteren in deze krant stond, werd niet vermeld dat hij in 2012 daar een naturalisatieaanvraag deed, omdat de net verkozen president François Hollande een rijkentaks van 75 procent voor inkomens boven 1 miljoen euro wilde heffen.

Hollande – noem hem de laatste socialist van Europa die nog vond dat de sterkste schouders de zwaarste lasten kunnen dragen – wilde op die manier de rijken deels laten opdraaien voor de kosten van de kredietcrisis.

Arnault was niet de enige die een fiscale vluchtroute insloeg. Ook de bekende acteur Gérard Depardieu verhuisde naar België en later naar Rusland waar hij voor de ogen van dankbare camera’s zijn gal spuwde. Al snel werd de rijkentaks een fiasco. Het Constitutioneel Hof in Parijs haalde er een jaar later al een dikke streep door, omdat de belastingwet in strijd was met de grondwet. Hollande probeerde nog uit alle macht de wet te repareren door de belasting bij de bedrijven te gaan innen. Een succes werd dit niet.

Mensen met salarissen boven een miljoen hadden al gauw een belastingconstructie verzonnen, waardoor ze gevrijwaard werden van dit naoorlogse tarief. In 2013 leverde de rijkentaks de Franse schatkist maar 230 miljoen euro op en in 2014 nog maar 160 miljoen – een schijntje vergeleken met de bizarre bedragen die multimiljardair Arnault in een jaar verdiende. In 2015 werd de belasting afgeschaft. De reputatie van Hollande was geknakt en hij durfde zich twee jaar later niet eens meer kandidaat te stellen voor herverkiezing.

Nu lijkt de Amerikaanse president Joe Biden – ‘nog linkser dan Lenin‘, zei een senator – het opnieuw te gaan proberen, zij het dat hij het subtieler aanpakt. Niemand hoeft driekwart van zijn verdiensten af te dragen aan de fiscus, maar voor inkomens boven 330 duizend euro gaat het tarief van 37 naar 39,6 procent. Ter vergelijking: in Nederland is het tarief 49,5 procent en in Scandinavische landen zelfs meer dan 55 procent. Voor die verhoging zullen rijke Amerikanen niet massaal op de vlucht slaan. Wat ze wel vrezen, is de vermogenswinstbelasting. Biden wil ook bijna 40 procent heffen op vermogenswinsten boven 1 miljoen dollar. Dat betekent dat een speculant die 500 miljoen verdient met cryptovaluta of aandelen, daarvan 200 miljoen aan de fiscus zal moeten afdragen.

Als het snode plan niet alleen een pr-exercitie is, wordt eindelijk iets gedaan aan de ongelijkheid. Maar juist de allerrijksten hebben routes te over om hun vermogenswinsten ergens anders onder te brengen. Nu, zo schat de fiscus zelf, ontwijken rijke Amerikanen al voor 1.000 miljard euro aan belastingen. Gevreesd moet worden dat het plan van Biden net zo’n losse flodder is als dat van Hollande.

Mocht het onverhoopt doorgaan, dan zal iemand als Elon Musk vast gaan twijfelen tussen België en Pluto.

Meer over