Zakenman blijkt foute Robin Hood

Een groep klanten van de van grootschalige oplichting verdachte René den Berg heeft in totaal 38 miljoen euro verdiend aan het piramidespel dat de zakenman heeft opgezet....

Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd verslag van curator Toni van Hees, die het faillissement van Van den Berg onder zijn hoede heeft. Van den Berg, die vastzit in afwachting van zijn proces, wordt ervan verdacht ruim 1400 beleggers voor in totaal 127 miljoen euro te hebben opgelicht door met niet bestaande lucratieve beleggingen te schermen.

Het verslag van Van Hees nuanceert deze getallen en geeft voor het eerst inzicht in de winnaars en verliezers van de piramide-constructie die Van den Berg opzette. De winnaars hielden gezamenlijk 38 miljoen euro over, terwijl de grotere groep beleggers 44 miljoen euro kwijtraakte. Van Hees vermoedt dat de mensen die geld hebben gewonnen, nu de harde kern vormen van de groep die hem fanatiek blijft steunen.

Volgens de curator gaf Van den Berg ongeveer een miljoen euro van klanten uit aan tennissponsoring, paarden, privé-uitgaven en aan valutabeleggingen. Van ongeveer 5 miljoen euro ontbreekt nog elk spoor.

In het verslag verwijst Van Hees de verhalen over de Joegoslaaf Dragan Petrovic naar het rijk der fabelen. Deze onvindbare Petrovic zou 80 miljoen euro voor klanten van Van den Berg in zijn bezit hebben, afkomstig uit Tsjechische grondbeleggingen.

De kwitanties die moeten bewijzen dat Van den Berg nog geld van Petrovic krijgt, blijken vervalst. Volgens het verslag zijn de kwitanties medio 2005 in een Hilversums café ondertekend door een Joegoslaaf die helemaal niets met de zaak te maken heeft.

De man heeft tijdens verhoren gezegd dat hij nog nooit van Van den Berg en Petrovic gehoord heeft. Bij de Joegoslaaf, die duizend euro kreeg voor het plaatsen van zijn handtekening, werden bij een huiszoeking negen valse identiteitsbewijzen aangetroffen.

Meer over