Zakenbanken op Wall Street kopen voor 1,4 miljard vervolging af

Citigroup, Credit Suisse First Boston en acht andere banken die handelen op Wall Street betalen 1,4 miljard dollar boete. Zij kopen hiermee vervolging af na schending van de wetgeving die aandelenhandel reguleert....

Bloomberg

De schikking werd maandagavond aangekondigd op een persconferentie in Washington. De transactie maakt de weg vrij voor schadeclaims van beleggers.

De tien banken moesten volgens de wet het contact beperken tussen bankiers die aandelenintroducties van bedrijven verzorgden, en analisten die aanbevelingen schreven over dezelfde aandelen. Dat hebben zij onvoldoende gedaan, zo is de toezichthouder SEC gebleken uit interne correspondentie en e-mails. Zo heeft de topman van Citigroup, Sanford Weill, analist Jack Grubman indertijd opdracht gegeven zijn beoordeling te herzien van AT en T. Dat bedrijf was klant van Citigroup.

De schikking hekelt ook de rol van analisten tijdens de hausse op de aandelenmarkten eind jaren negentig en de daarop volgende sluipkrach. Aandeelhouders verloren de afgelopen drie jaar 7 biljoen (duizend miljard) dollar. Analisten als Henry Blodget van Merrill Lynch en Jack Grubman van Citigroup-dochter Salomon Smith Barney verdienden tientallen miljoenen dollars door publiekelijk aandelen aan te bevelen die zij in kleine kring afkraakten. Blodget en Grubman betalen ieder 19 miljoen dollar boete en krijgen geen baan meer in de aandelenhandel.

Citigroup betaalt het hoogste bedrag, 400 miljoen dollar. Credit Suisse en Merrill Lynch betalen ieder 200 miljoen dollar. Morgan Stanley schikt voor 125 miljoen, Goldman Sachs voor 110 miljoen terwijl Lehman Brothers, JP Morgan en Bear Stearns en UBS Warburg ieder 80 miljoen betalen.

Meer over