Yarden laat families na uitvaart tot wel duizenden euro's extra betalen

Uitvaartverzekeraar Yarden laat nabestaanden duizenden euro's te veel betalen voor de uitvaart van hun familielid. Ondanks een uitspraak van de rechter, die in 2014 al oordeelde dat de extra kosten niet terecht zijn, lukt het nabestaanden pas na maandenlange correspondentie onder de bijbetaling uit te komen.

null Beeld Rein van Zanen
Beeld Rein van Zanen

Dat blijkt uit documenten die zijn ingezien door de Volkskrant. De naheffing van Yarden raakt potentieel enkele honderdduizenden verzekerden die voor 2007 een naturaverzekering hebben afgesloten bij Yarden of bij de voorganger van Yarden, AVVL. Zo'n verzekering vergoedt geen geldbedrag, maar in de polis gespecificeerde uitvaartdiensten, zoals een kist, een volgauto, rouwkaarten. De verzekeraar betaalt die diensten ongeacht de kosten. Het risico dat de uitvaartkosten hoger uitvallen dan ingeschat, ligt daardoor bij de verzekeraar.

Yarden, dat AVVL in 2001 overnam, wilde in 2007 van dit risico af en liet de polishouders weten dat de nieuwe verzekering een pakket uitvaartdiensten ter waarde van maximaal 3.733 euro zou dekken. De nabestaanden moeten de diensten dan wel bij een uitvaartverzorger met een contract met Yarden afnemen. Als de nabestaanden een andere uitvaartverzorger willen, krijgen zij maximaal 2304,78 euro vergoed. 'Dit bedrag correspondeert met het pakket van diensten dat u destijds afgesloten heeft', schreef Yarden de polishouders in april 2007. 'Het belangrijkste voor u is dat uw nieuwe verzekering geen nadelen oplevert'.

AVVL was een vereniging, legt financieel directeur Klaas de Boer van Yarden uit. De leden daarvan besloten zelf wat de rechten en kosten van een naturapolis waren. 'Verenigingen als AVVL hebben te veel rechten toegezegd. De kosten voor een uitvaart gingen omhoog, maar de verzekeringspremie bleef gelijk. De nieuwe leden betalen daardoor de uitvaart van de bestaande polishouders. Het was net een piramidespel.'

Bijbetalen

Door het veranderen van de polisvoorwaarden kwam het risico van prijsverhogingen van uitvaarten echter in zijn geheel bij de verzekerden te liggen. Dat is slecht uitgepakt, omdat die de laatste jaren veel duurder zijn geworden. Het standaardpakket bij Yarden, dat behalve uitvaartverzekeraar ook uitvaartverzorger is, kostte in 2007 3.733 euro. Inmiddels is de prijs ruim 6.000 euro. Nabestaanden moeten dus fors bijbetalen.

Al in 2007 greep de geschillencommissie voor financiële dienstverleners Kifid in. Het Kifid adviseerde Yarden de ongunstige omzetting ongedaan te maken voor alle 60 duizend verzekerden die bezwaar hadden gemaakt. Deze polishouders kregen daarop een zogenoemde 'keuzebrief'. Daarin stond dat hun nabestaanden voor het oude natura uitvaartpakket mogen kiezen 'ongeacht de kosten van dat pakket'.

Yarden volgde de aanbeveling van het Kifid met tegenzin op, zegt Yarden-bestuurder De Boer nu: 'We vinden dat de mensen die een naturaverzekering hadden, meer krijgen dan waar ze recht op hebben. Ze hebben daar gewoon niet voor betaald.'

Yarden kon bij de overname van AVVL weten dat duizenden leden van die uitvaartvereniging een naturaverzekering hadden afgesloten, en dat Yarden een financieel risico liep. Dat risico probeert het bedrijf bij de verzekerden te leggen, blijkt uit de manier waarop Yarden de verzekerden benadert. Volgens directeur De Boer gaat het om enkelingen.

Meer over