nieuwsActiecomité

XS4ALL Moet Blijven haalt 1,5 miljoen euro op voor alternatieve internetprovider

Actiecomité XS4ALL Moet Blijven heeft in een dag 1,5 miljoen euro opgehaald met een crowdfundingsactie. De actievoerders willen volgend jaar een nieuwe internetprovider beginnen als XS4ALL door moederbedrijf KPN wordt opgeheven.

Aybala Carlak
Actievoerders van XS4ALL Moet Blijven voor de ingang van het hoofdkantoor van KPN.  Beeld ANP
Actievoerders van XS4ALL Moet Blijven voor de ingang van het hoofdkantoor van KPN.Beeld ANP

Het benodigde bedrag van 1,2 miljoen euro is al binnen terwijl de campagne voor de crowdfunding officieel nog moet beginnen.

De actiegroep, die binnenkort onder een andere naam gaat opereren, wil niet dat het kleine XS4ALL opgeheven wordt door moederbedrijf KPN. Het telecombedrijf kondigde begin dit jaar aan de dochtermerken Telfort, Yes Telecom en XS4ALL op te willen heffen. Die zouden onder KPN komen te vallen, dat verder wil met één merk.

Het plan kwam uit de koker van de inmiddels vertrokken KPN-topman Maximo Ibarra. De nieuwe topman Joost Farwerck gaat binnenkort in gesprek met de ondernemingsraad van XS4ALL, die zich fel tegen het plan verzet. De raad kondigde zelfs aan naar de rechter te stappen om het besluit ongedaan te laten maken.

Privacy

Zowel onder de werknemers als onder de klanten van XS4ALL klinkt protest. Een XS4ALL Moet Blijven-petitie werd meer dan 54 duizend keer ondertekend. ‘Dit bewijst dat er een gemeenschap is van mensen die veiligheid en privacy belangrijk vinden’, zegt oud-medewerker Kirsten Verdel, lid van de raad van advies van het actiecomité.

De campagnes voor de crowdfunding waren officieel nog niet uitgerold. Komende maandag wordt meer bekend over de beoogde nieuwe provider, waaronder de naam. Het comité wil hiermee een alternatief bieden voor XS4ALL, dat in 1993 is opgericht door vier Nederlandse internetpioniers en zich profileert als een innovatieve provider die privacy hoog in het vaandel heeft.

Volgens berekeningen is het nu al opgehaalde bedrag van 1,5 miljoen euro voldoende om binnen drie jaar zwarte cijfers te schrijven, aldus Verdel. Hiervoor zijn in het eerste jaar circa 25 duizend klanten nodig. Het doel is 60 duizend klanten binnen drie jaar. Het opgehaalde bedrag bestaat niet uit donaties, maar uit leningen. De sympathisanten zijn daarmee dus mede-investeerders. Het actiecomité bestaat uit onder anderen oud-XS4ALL-directeur Doke Pelleboer, voormalig D66-Kamerlid Boris van der Ham en oud-bestuursvoorzitter van Telfort en investeerder Ton aan de Stegge.

Meer over KPN en XS4ALL

Ondernemingsraad XS4ALL sleept KPN voor de rechter.
De ondernemingsraad van internetprovider XS4ALL stapt naar de rechter om de opheffing van het merk door moederbedrijf KPN tegen te houden. Het inspraakorgaan vindt dat de plannen slecht uitpakken voor zowel KPN als de klanten en medewerkers van XS4ALL. Gesprekken met KPN zijn op niets uitgelopen.

Met Farwerck kiest KPN noodgedwongen voor man uit eigen gelederen.
Met Joost Farwerck als nieuwe topman heeft KPN – noodgedwongen – gekozen voor een man uit eigen gelederen. Voor de 54-jarige Farwerck komt een lang gekoesterde droom uit.

Meer over