GeldvraagReinout van der Heijden

Word ik de dupe van het bestrijden van witwassen?

null Beeld AP
Beeld AP

Mijn creditcardmaatschappij ICS wil dat ik online mijn identiteitsbewijs upload inclusief foto van mijzelf. Dat is nodig in de strijd tegen het witwassen. Ik wil dat niet en nu wordt mijn creditcard geblokkeerd. Kan dat niet anders?

Je leest regelmatig berichten dat gegevens van tienduizenden creditcards gehackt zijn. Wie daarmee te maken krijgt, kan de schade verhalen op de creditcardmaatschappij. Maar voorkomen is beter. Deel niet meer persoonlijke gegevens dan noodzakelijk. Vorige week schreef ik al over de mogelijkheid om via KopieID of een brief gegevens op te sturen en een deel van de gegevens onleesbaar te maken.

De vraag is: welke informatie moet je delen met de creditcardmaatschappij of bank? Van de Europese Unie moeten zij de identiteit van hun klanten controleren. Dat staat in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). U hoeft hiervoor niet uw burgerservicenummer te delen. Dit BSN is uw persoonlijke 9-cijferige getal dat onderin staat op de hoofdpagina van het paspoort en op de achterkant van het paspoort en het rijbewijs.

Maar: bank en creditcardmaatschappij hebben het BSN wel nodig voor het depositogarantiestelsel. Dat stelsel zorgt ervoor dat u uw saldo terugbetaald krijgt binnen zeven dagen na het faillissement van een instelling met een bankvergunning. Dat heeft de Tweede Kamer wettelijk zo bepaald. Ook de Belastingdienst wil van deze instellingen informatie ontvangen, inclusief uw BSN.

De EU en de Tweede Kamer stellen de regels op. De banken en creditcardmaatschappijen voeren ze uit. Ze proberen dat zo efficiënt en doeltreffend mogelijk te doen. Ze moeten ook uw gegevens bewaren, nog vijf jaar nadat u als klant vertrokken bent.

ICS stelt met behulp van software vast of uw identiteit klopt. Daarom gebruikt het bedrijf een eigen identificatieprogramma waarmee u niets afschermt en ook nog eens een foto van uzelf maakt en toestuurt, via smartphone of tablet. Hoe beter de identificatie lukt, hoe prettiger het is voor ICS. De creditcardmaatschappij weet dat ING in 2018 een boete kreeg van 0,78 miljard euro voor gebrekkige controle op witwaspraktijken. Dat zal ons niet overkomen, denkt ICS.

Op een andere manier gegevens opsturen of langsgaan bij ICS om het identiteitsbewijs te laten zien, is niet mogelijk. ICS heeft geen kantorennetwerk, luidt het antwoord. Dat vind ik een flauw excuus. ICS is een dochterbedrijf van ABN Amro en die bank heeft genoeg kantoren in Nederland. En vraag anders ICS om een andere manier om u tegemoet te komen.

U kunt of wilt niet meewerken. Daarom zal binnenkort uw creditcard geblokkeerd worden. Daarmee wordt u klemgezet. Verreweg de meeste creditcards in Nederland worden beheerd door ICS. U kunt nog terecht bij het duurdere American Express, maar dat heeft een vergelijkbaar identificatieproces. U heeft het recht om op te komen voor uw privacy en financiële veiligheid, maar daar is blijkbaar geen ruimte voor. U bent de zandkorrel die wordt weggespoeld, omdat anders de machine vastloopt.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Zelf een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over