Woningverkoop blijft pieken

De Amerikaanse bouwbedrijven zijn verantwoordelijk voor weer nieuwe inflatieangst op de Amerikaanse beurs. Onverwacht steeg het aantal nieuw te bouwen huizen met 5,3 procent op jaarbasis naar 2,123 miljoen woningen per jaar....

Voor beleggers zijn de goede zaken van de bouwbedrijven, redentoch weer te vermoeden dat de centrale bank de rente zalverhogen. De piekende huizenmarkt is een punt van zorg voor defederal reserve, zo heeft vertrekkend topman Alan Greenspan alvaak gezegd.

De Dow Jones-index gaf door de plotse angst 31,98 punten prijsop 10.805,55 punten.

De inflatieangst werd tegengesproken door de daling van0,7 procent voor de producentenprijzen in november. Dit cijfermaakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid dinsdag bekend. Deprijsdaling, veroorzaakt door een daling van de energieprijzen,is de grootste sinds april 2003. Toch maakte deze afname geenindruk op beleggers, omdat hiermee rekening was gehouden.

Ander positief beursnieuws was dat Amerikaanse zakenbankMorgan Stanley in het vierde kwartaal van het op 30 novembergeëindigde boekjaar 2004/2005 een nettowinst heeft geboekt van1,79 miljard dollar. Dat is 49 procent meer dan in dezelfdeperiode een jaar eerder. De omzet kwam uit op 7 miljard dollar.Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend. Het aandeel won 1,04dollar op 57, 71 dollar.

Morgan Stanley dankt het hogere resultaat onder meer aan degoede prestaties van zijn divisie voor zakenbankieren. Ook konhet bedrijf in het afgelopen kwartaal profiteren van eenbelastingbate van 280 miljoen dollar. De winst per aandeel vielmet 1,68 dollar hoger uit dan analisten hadden voorspeld. Zijverwachten een winst per aandeel van 1,08 dollar.

Meer over