Woningcorporatie Vestia eist 800 miljoen van Deutsche Bank

Bijna vijf jaar nadat woningcorporatie Vestia haast bezweek aan een frauduleuze speculatie met rentederivaten, volgt een spectaculaire schadeclaim tegen Deutsche Bank. Bij het Hof in Londen eist de Rotterdamse huisvester 800 miljoen euro. Het belooft een spannend juridisch gevecht te worden.

Marcel de Vries, voormalig kasbeheerder bij Vestia, voor de Parlementaire Enquetecommissie Woningcorporaties Beeld anp
Marcel de Vries, voormalig kasbeheerder bij Vestia, voor de Parlementaire Enquetecommissie WoningcorporatiesBeeld anp

Vestia stelt dat de bank een groot aandeel heeft gehad in het derivatendebacle dat de corporatiesector meer dan 2,5 miljard euro kostte. In de eerste plaats omdat Deutsche Bank wist van dan wel 'verantwoordelijkheid had voor' de omkoping van Vestia's kasbeheerder Marcel de Vries. De Vries liet zich in de loop der jaren voor 10miljoen euro omkopen door financieel tussenpersoon Arjan Greeven, die optrad namens verschillende Londense zakenbanken waaronder Deutsche. Daarnaast vindt Vestia dat de producten die Deutsche verkocht niet geoorloofd zijn voor een woningcorporatie en de bank dus haar zorgplicht verzaakte.

Met dat laatste argument kreeg de corporatie in Londen eerder het deksel op de neus. In een zaak tegen Credit Suisse in 2014 oordeelde de rechter dat die bank weliswaar ongepaste producten aan Vestia had verkocht, maar dat de directeur van Vestia nou eenmaal zijn handtekening had gezet. En zeker in het Engels recht geldt: contract is contract.

'Inventus'

Het belangrijkste wapen van Vestia is dan ook het argument dat Deutsche medeverantwoordelijk is voor de fraude van kasbeheerder De Vries. Daar zijn aanwijzingen voor. Greeven, die uit wroeging zelf de fraude aan het licht bracht, heeft uitgebreid verklaard hoe de zakenbankiers van Deutsche hem betaalden en hintten op de omkoping.

Ook is er een beruchte interne e-mail waarin een voormalige bankier van Deutsche Bank voorstelt om de provisie voor Greeven te verdubbelen, aangezien hij en De Vries wel heel erg 'buddy-buddy' zijn.

Lees ook

De bankiers komen makkelijk weg met hun rol in het Vestia-debacle, schreef de Volkskrant in het Commentaar. Het OM moet ze alsnog vervolgen.

De Vestia-fraudezaak is het grootste schandaal uit de geschiedenis van de Nederlandse volkshuisvesting. Een reconstructie van de handel in de City.

Schikking

Strafrechtelijk heeft die uitspraak in Nederland niet tot vervolging van de bankier geleid. 'Het is niet het bewijs dat de bankier van de omkoping wist, en zakelijk gezien is het niet verboden om een tussenpersoon te verwennen in de hoop dat die zijn invloed aanwendt bij iemand met wie hij erg buddy-buddy is', aldus de persofficier eerder dit jaar.

In het civiel recht kan zo'n e-mail het 'begin van een zaak zijn', stelt Jacob Cornegoor, die als advocaat is gespecialiseerd in claimprocedures tegen financiële instellingen. 'Hierop kun je doorbouwen. In hoeverre heeft Deutsche de relatie tussen de twee mannen onderzocht, wat is er gedaan om omkoping te voorkomen?'

Deutsche Bank zegt de zaak met vertrouwen tegemoet te zien. Cornegoor sluit niet uit dat de dagvaarding van Vestia een tussenstoot is in een onderhandelingsproces dat uiteindelijk op een schikking uitloopt. Zeker omdat de bank de laatste jaren al flink onder vuur ligt vanwege andere schandalen en claimprocedures. Niet voor niets kwam het nieuws van de schadeclaim woensdag naar buiten via het Het Financieele Dagblad. Die krant trekt doorgaans ook de aandacht van andere financiële media wereldwijd.

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over