'Witte werkster' wekt onrust onder zwarte vrouwen

Onder zwarte vrouwen is onrust ontstaan over het begrip 'witte werkster'. De naam suggereert dat het witte personen betreft. Dit schrijft B....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Biekman, pedagoge van Surinaamse afkomst, organiseert arbeidsprojecten voor langdurig werklozen in dienst van de gemeente Den Haag.

'Toen ik in een vergadering zei dat veel zwarte vrouwen de term letterlijk nemen en daarom denken dat zij niet in aanmerking komen voor deze banen, werd er alleen maar gelachen', zegt Biekman. 'Maar je kunt dit niet afdoen met lachen.'

Sophiedela vindt gesubsidieerde schoonmaakbanen een goed instrument om laaggeschoolde langdurig werklozen in de schoonmaakbranche aan de slag te krijgen. Maar de begrippen 'zwart' en 'wit' moeten in beleidsstukken van de overheid in verband met werk vermeden worden. 'Het heeft een negatieve, bijna racistische connotatie', schrijft de stichting.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komt de term 'witte werkster' niet in de beleidsstukken voor. 'Schoonmaakster' is de term die voor het experiment werd gebruikt. In het landelijk beleid gaat het gesubsidieerde schoonmaakwerk 'Thuisservice' heten. De term 'witte werkster' is uitgevonden in de schoonmaakbranche.

Meer over