Winststijging Vendex maakt beleggers niet kooplustig

Grootwinkelconcern Vendex KBB heeft in de eerste helft van het boekjaar 1999-2000 flink hogere resultaten geboekt. De nettowinst steeg met 83 procent tot 95 miljoen gulden....

Niettemin zijn de halfjaarcijfers van Vendex KBB over vrijwel de hele linie beter dan analisten hadden verwacht. Het bedrijfsresultaat nam met 54 procent toe tot 149 miljoen, de omzet groeide met 4,6 procent tot 4,5 miljard, en de winst per aandeel steeg met 33 procent tot 0,97 gulden.

Alle zes onderdelen van Vendex KBB droegen bij aan het resultaat. Opvallend was de groei van het bedrijfsresultaat bij de warenhuizen, van nihil vorig jaar tot 25 miljoen gulden nu. Vooral Vroom & Dreesmann deed het goed. De Hema herstelde zich fors. Ook de Bijenkorf wist het bedrijfsresultaat licht te verbeteren.

De speciaalzaken deden het eveneens goed met een bedrijfsresultaat van 133 miljoen, 28 procent meer dan vorig jaar. Vooral de modegroep presteerde beter. Bij Hard Goods, waaronder ketens als Dixons (elektronica), Hans Anders (optiek), Perry (sport) en Siebel (juwelen), steeg de omzet met 11 procent.

De dinsdag gepresenteerde halfjaarcijfers zijn de eerste officiële cijfers van Vendex KBB. De begin vorig jaar in gang gezette fusie van Vendex NV en NV Koninklijke Bijenkorf Beheer werd in juli juridisch beklonken.

Topman J.M. Hessels maakt uit de huidige cijfers op dat de combinatie aan de verwachtingen beantwoordt. Voor komend halfjaar rekent Hessels op een voortgaande groei van de omzet en een verdere resultaatsverbetering.

Meer over