Winstnemingen na langdurige rally

Na een dagenlange rally (zeven stijgingen in acht handelsdagen), moest de Amsterdamse effectenbeurs dinsdag een veer laten...

Beleggers maken zich zorgen over de ontwikkelingen in Noord- Korea en besloten veelal hun winst te nemen. Vooral de banken en verzekeraars leverden fors in door de defensieve actie van beleggers. Fortis daalde 2,8 procent, ING 2,1 procent, Aegon 2 procent en ABN Amro 1,3 procent.

Elektronicaconcern Philips verloor voor de tweede opeenvolgende dag terrein. Van Lanschot Bankiers, Deutsche Bank en Société Générale verlaagden hun adviezen voor het aandeel. Maandag ging Philips ook al onderuit, na publicatie van tegenvallende kwartaalcijfers.

Van de hoofdfondsen kreeg navigatie-apparatenmaker TomTom een tik. Het aandeel moest ruim 3 procent terug, ook vanwege een afwaardering. Deze keer door de zakenbank Sal Oppenheim.

Alleen de oliegerelateerde fondsen en de uitzendconcerns konden zich op het Damrak onttrekken aan de malaise.

Oliemaatschappij Shell en de maritieme dienstverlener SBM Offshore profiteerden van een oplopende olieprijs. SBM klom bijna 1,2 procent, terwijl Shell 0,5 procent meer waard werd.

De AEX-index, de graadmeter van meest verhandelde fondsen op de Amsterdamse beurs, eindigde op 487,01 punten, een verlies van 6,38 punten, ofwel 1,3 procent.

De index voor het middensegment, de Midkap, ging 1,2 procent omlaag tot 617,45 punten. Een van de verliezers hier was Corus. Het staalconcern sloot 0,6 procent lager op 7,12 euro, na een beweeglijke handelssessie.

De Indiase branchegenoot Tata heeft een tegenvallend overnamebod gedaan, zo werd tijdens de handel bekend. Tata heeft een voorlopig bod uitgebracht van 455 pence per aandeel Corus, omgerekend 6,79 euro. Lager dus dan de huidige koers. ‘Dit zal niet genoeg zijn om aandeelhouders over de streep te trekken. Het spelletje is nog niet gespeeld’, zei vermogensbeheerder René Bastiaenen van Eureffect.

Bij de middelgrote fondsen maakte Nutreco de grootste koersval. Nutreco verloor 4,3 procent, omdat Kempen & Co de diervoederproducent van zijn kooplijst afhaalde.

Op de lokale markt was er voorzichtig positief nieuws over Laurus. Het supermarktconcern gaat 46 verlieslatende winkels van Super de Boer afstoten. Het aandeel kon de dag afsluiten met een onveranderde notering van 1,96. Zakenbank Petercam beoordeelde de nieuwe kredietfaciliteit positief, temeer daar Casino participeert in de faciliteit.

Meer over