NieuwsBeurs

Winst paradepaardjes stelt beurs teleur

Beleggers toonden zich donderdag teleurgesteld over de derde kwartaalwinsten van de paradepaardjes van de beurs. Shell, ING en Air France-KLM werden op de beurs stuk voor stuk afgestraft voor hun cijfers.

De winst van Koninklijke Shell kwam uit op 4,8 miljard dollar. Dat was 15 procent minder dan in het derde kwartaal van 2018. Oorzaak waren de lagere energieprijzen, hoewel Shell dat deels compenseerde met sterke resultaten bij de handel in olieproducten en vloeibaar gemaakt aardgas. Topman Ben van Beurden zei twijfels te hebben of Shell zijn belofte kan nakomen om in 2020 ook voor 25 miljard dollar eigen aandelen in te kopen. Het douceurtje aan de aandeelhouders gaat wel door, maar zou over langere tijd kunnen worden uitgesmeerd.

ING wist ondanks de dalende rente de rentebaten – het verschil tussen de ontvangen en betaalde rente – te vergroten tot 3,5 miljard euro. De bank was echter meer geld kwijt aan het antiwitwasbeleid. Wereldwijd zijn daar nu al meer dan 3.500 mensen mee bezig. Over de gehele linie zakte de winst met ruim 11 procent tot 1,3 miljard euro. Het nettoresultaat ging met ruim 73 procent omhoog, maar dat had te maken met de eenmalig boete van 775 miljoen euro die ING vorig jaar moest betalen wegens nalatig optreden tegen witwassen.

De grootste tegenvaller waren de cijfers van Air France-KLM. Onder meer hogere personeels- en brandstofkosten en uitgaven voor het uitfaseren van de Airbus A380 drukten het resultaat..De operationele winst van het Nederlands-Franse concern zakte met 165 miljoen euro tot 900 miljoen euro. Onder de streep resteerde een bedrag van 366 miljoen euro.

Meer over