Windows is nog te goed voor Google

Google is de baas op de ‘zoekmarkt’, maar is nog lang geen concurrent voor het besturingssysteem Windows van Microsoft.

Van onze verslaggever Ayolt de Groot

Een linkse, een rechtse, en weer een linkse: als boksers draaien Microsoft en Google om elkaar heen. De aankondiging van Google dat het volgend jaar een eigen besturingssysteem zal lanceren: Chrome Operating System (Chrome OS), markeert de zoveelste ronde in de almaar voortdurende strijd tussen de twee softwarereuzen.

In september 2008 was het Google dat met zijn webbrowser, eveneens Chrome geheten, de aanval opende op de dominantie van Microsofts Internet Explorer. Microsoft sloeg in mei terug met de zoekmachine Bing, waarmee het de heerschappij van Google poogt aan te tasten. En nu is het dus Google, dat Microsoft daar wil pakken waar het groot mee werd: zijn besturingssysteem Windows.

Tekst gaat verder onder de infographic

]]>

Erg hard willen de wederzijdse klappen tot nu toe niet aankomen; het blijft bij gevoelige tikjes.

Het marktaandeel van Google Chrome stijgt, maar staat na negen maanden nog altijd op een weinig bedreigende 2 procent, tegenover 66 procent voor Microsofts Internet Explorer. In de zoekmarkt is Google met een aandeel van 81 procent nog altijd heer en meester; na anderhalve maand staat Bing, geholpen door de grootste marketingcampagne in de bedrijfsgeschiedenis, op 5 procent.

Gevoelig raken

Zal Google nu met zijn besturingssysteem Chrome OS Microsoft wel gevoelig kunnen raken?

‘De komende drie tot vijf jaar zal Google in ieder geval geen echte bedreiging vormen’, verwacht Annette Jump, analist bij onderzoeksbureau Gartner. ‘Maar in de consumentenmarkt ligt voor Google zonder twijfel een groot potentieel.’

Google Chrome OS is bedoeld voor de consument die het grootste deel van zijn tijd op internet doorbrengt. Het zoekbedrijf gaat zich in eerste instantie richten op de markt voor netbooks: de kleine, goedkope laptops die het afgelopen jaar sterk in populariteit zijn toegenomen. Jump: ‘Dat is verstandig, want die markt is nieuw en moet nog evolueren.’

‘Het succes hangt af van de vraag of Google erin slaagt de gebruiksvriendelijkheid en de ondersteuning voor de programma’s te garanderen’, vervolgt Jump. ‘En of Google grote fabrikanten als HP en Acer kan overtuigen hun computers met Chrome OS uit te rusten.’

Netbooks

Gemakkelijk zal het volgens Jump in ieder geval niet worden. Consumenten zijn Windows gewend en over het algemeen te spreken over de gebruiksvriendelijkheid, zegt zij: ‘De eerste netbooks waren bijna allemaal uitgerust met Linux. Microsoft stapte pas later in deze markt, maar wist zijn achterstand gauw goed te maken. Inmiddels is tussen de 85 en 90 procent van alle netbooks uitgerust met Windows, omdat consumenten hieraan de voorkeur geven.’ Een belangrijk punt, omdat Google zijn besturingssysteem op Linux gaat baseren.

Chrome OS zal ‘snel en simpel’ zijn, zegt Google, en ‘ontworpen om je in een paar minuten op het web te krijgen’. Internet is inmiddels zo snel geworden dat alles op het web kan gebeuren, zegt Google – niet geheel toevallig omdat het bedrijf op het web de markt van de advertenties in handen heeft.

Tekstverwerken

Niet alleen surfen en je mail checken, maar ook bijvoorbeeld tekstverwerken is mogelijk op het web, is de overtuiging van Google. In 2006 presenteerde het zoekbedrijf het softwarepakket Google Apps, als alternatief voor de bekende Office-software van Microsoft. Lokale, op de pc draaiende programma’s, het segment waar Microsoft sterk in is, worden in de toekomst overbodig, hoopt de zoekgigant.

‘Mensen willen dat hun gegevens overal toegankelijk zijn, ongeacht waar ze zijn, en willen zich geen zorgen hoeven te maken over het crashen van hun computer’, aldus productmanager Sunda Pichai in een bijdrage op Google Blog .

Hoewel Google zijn diensten veelal gratis of tegen lage kosten aanbiedt, vraagt Gartner-analist Jump zich af of consumenten inderdaad op die verandering zitten te wachten, zoals Google veronderstelt. Zakelijke klanten, die nu vrijwel allemaal van Microsoft-software gebruikmaken, in ieder geval niet, denkt zij. ‘Dan zal Google een andere strategie moeten voeren.’ De meeste bedrijven zijn huiverig om hun vertrouwelijke documenten op internet stallen.

Google (ANP) Beeld
Google (ANP)
Meer over