Wie verstuurde de nepfactuur?

Vandaag is de slotdag van het proces over de fraude bij Rochdale. De zaak wordt almaar gekker. Neem de rekening van 188 duizend euro aan Multi, verzonden uit een modezaak in Spanje.

null Beeld Tom Koene
Beeld Tom Koene

Na zeven zittingsdagen zal de van corruptie verdachte Hubert Möllenkamp vandaag in de Amsterdamse rechtbank het laatste woord krijgen. Naast de oud-directeur van woningcorporatie Rochdale en zijn ex-vrouw moesten ook de baas van een sloopbedrijf en een vastgoedhandelaar afgelopen weken verantwoording afleggen omdat zij Möllenkamp zouden hebben omgekocht. Maar er ontbrak een derde zakenpartner die in het dossier eveneens een grote rol speel.

Multi Development, een van de grootste projectontwikkelaars van Nederland, heeft in 2010 via een schikking van 565 duizend euro de gang naar de rechter kunnen afkopen. Ook twee directieleden, onder wie mede-oprichter en multimiljonair Hans van V. bespaarden zich een gang naar de rechter door elk 25 duizend euro boete te betalen.

Die schikking en de afwezigheid van Multi bleken voor het OM geen reden om niet over het bedrijf te spreken. Justitie reconstrueerde nauwgezet hoe het bedrijf in 2003 188.336,50 euro overmaakte naar de Spaanse bankrekening van Möllenkamp en diens toenmalige vrouw Alberdien V.

Factuur

Alles kwam aan het licht door een factuur die de Nederlandse eigenaresse van een damesmodewinkel aan boulevard van de Spaanse badplaats Altea in 2008 aan de Telegraaf gaf. De eigenaresse, ooit een vriendin van Möllenkamp en V., verklaarde dat de twee in 2003 bij haar zaak binnenliepen met het verhaal dat hun computer kapot was. Natuurlijk mochten ze van de ICT in het kantoortje van de winkel gebruikmaken, had de winkelier gezegd.

Toen de eigenaresse van de winkel enige tijd later een kapotte printer repareerde kwam er een factuur uitrollen, verklaarde zij. Daarop stond dat Alberdien V. ruim 188 duizend euro in rekening bracht aan het Nederlandse vastgoedbedrijf Multi Development. Wegens advieswerkzaamheden. Toen Möllenkamp in Nederland als de 'Maserati-man' het nieuws haalde en werd ontslagen bij Rochdale, ontving het OM de factuur.

Die wemelt van de eigenaardigheden, blijkt uit het requisitoir dat het Openbaar Ministerie vorige week uitsprak. Zo staat er op het briefhoofd Promociónes construcciones y gestiones inmobiliarias - wat zoveel betekent als 'projectontwikkeling, constructie en onroerend-goedbeheer'. Het heeft weinig te maken met de consultancy-werkzaamheden die V. voor Multi zou hebben gedaan. Maar het komt wel helemaal overeen met een factuur van een Spaans bedrijf dat kluste aan de villa Möllenkamp en V. in Altea.

Ongerijmdheden

'Het heeft er alle schijn van dat Möllenkamp en V. de facturen van de aannemer als voorbeeld hebben gebruikt', constateert het OM. En dan zijn er op de factuur nog wat ongerijmdheden met een niet bestaand bedrijfje en dito btw-nummer.

Binnen de financiële administratie van Multi, waar de factuur ook is aangetroffen, maakte de rekening een interessant tochtje. Nadat de betaling was goedgekeurd door Multi-baas Van V. en een hoge financiële man, zou het bedrag op 6 december 2003 overgemaakt worden. Maar op 4 december werd de rekening uit het systeem gelicht en met spoed betaald, zodat het geld uiteindelijk op 5 december op de rekening van Möllenkamp en V. in Spanje stond.

Die 5 december 2003 was dat jaar niet alleen de dag dat de goedheiligman pakjes uitdeelde, Möllenkamp en Van V. tekenen die dag een belangrijk contract. Rochdale kocht die dag voor bijna 32 miljoen euro het Bruggebouw, een kantoorpand dat de Amsterdamse ringweg in West overspant en waar het hoofdkantoor van Rochdale zou worden gevestigd.

Toen de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingdienst (FIOD) Multi-baas Van V. tijdens een verhoor confronteerde met die snelle betaling zei hij: 'Als je op 5 december volgens mij een contract tekent zal het daar mee te maken.' De projectontwikkelaar ontkende verder stellig dat Alberdien V. in zijn opdracht werkzaamheden heeft verricht. Maar hij ontkende ook dat hij Möllenkamp heeft omgekocht.

Eenmansactie

Alberdien V. geeft nog altijd een andere versie. Zij stelt dat ze wel degelijk werk voor Multi heeft gedaan, in opdracht van Van V.. Zij zou vijf investeerders hebben benaderd om de aankoop van grond door Multi te financieren. Maar namen van die investeerders heeft ze nooit aan het OM willen geven.

Möllenkamp heeft steeds gezegd dat het een eenmansactie van zijn vrouw was om die factuur te versturen. Dat hij er pas achter is gekomen toen de rekening het nieuws haalde. 'In Spanje krijg je geen dagafschriften, dus hoe moest ik dat weten', zei hij toen de rechter hem er vorige week naar vroeg.

Maar het OM vindt dat weinig geloofwaardig, omdat er 'nog geen 22 euro' op de rekening stond toen er ineens bijna 2 ton werd bijgestort. En omdat er bijna direct daarna 45 duizend euro van de rekening werd afgeschreven.

'Positief naar de toekomst'

Tegen Alberdien V. heeft het OM een celstraf van 3 maanden geëist wegens valsheid in geschrifte en Möllenkamp hoorde vorige week een eis van 3 jaar onvoorwaardelijk. Hoe de rechter dat beoordeelt, wordt in december duidelijk.

Voor Multi is de uitkomst dus al vijf jaar zeker. Het Openbaar Ministerie heeft de zaak geschikt omdat niet meer precies viel vast te stellen wie er binnen het bedrijf precies verantwoordelijk was voor de factuur en de spoedbetaling. En omdat de vermeende omkoping, anders dan bij de vastgoedhandelaar en de sloopbaas, maar één keer heeft plaatsgevonden. Ook zijn er verder in de administratie van Multi nergens andere onregelmatigheden aangetroffen.

Multi-baas Van V. is sindsdien nog wel in opspraak geraakt. Hij stapte op als bestuursvoorzitter omdat de fiscus hem ervan verdacht bij een grote vastgoeddeal de belasting te hebben ontdoken. Vorig jaar werd ook die zaak geschikt. Bij die gelegenheid zei Van V. dat hij weer 'positief naar de toekomst' keek en zich verheugde 'op de mooie uitdagingen die in het verschiet liggen'.

Hubert Möllenkamp Beeld anp
Hubert MöllenkampBeeld anp
Meer over