Wie houdt de consument het meest voor de gek?

Van alcoholvrij bier met alcohol tot Griekse honingyoghurt zonder honing: welk misleidend voedingsproduct wint dit jaar het Gouden Windei?

Pim Pauwels
Medewerkers van Foodwatch met de prijs en oorkonde. Het Gouden Windei is een 'prijs' voor het voedselproduct met het meest misleidende verkooppraatje in de reclame. Beeld anp
Medewerkers van Foodwatch met de prijs en oorkonde. Het Gouden Windei is een 'prijs' voor het voedselproduct met het meest misleidende verkooppraatje in de reclame.Beeld anp

De energiedrank van Red Bull is een van de zeven producten die voedselwaakhond Foodwatch heeft genomineerd voor het Gouden Windei 2016, de publieksprijs voor het meest misleidende voedingsproduct. De 'prijs' wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. Twee andere genomineerden zijn het sap met blauwe bosbes en framboos van Healthy People en de gedroogde kokos van supermarktketen Aldi.

Met de uitverkiezing vraagt de organisatie aandacht voor voedselfraude. Fabrikanten passen volgens Foodwatch nog altijd misleidende reclame toe om hun producten te verkopen en zij krijgen daar te veel ruimte voor. 'Nu kan de consument zelf lachen om de marketingonzin van opschepperige bedrijven', zegt Sjoerd van de Wouw, campagnevoerder bij Foodwatch.

Op de nominatielijst staat ook het volkoren knäckebröd van Jumbo. Dit knäckebröd bevat 41 procent volkorenmeel en verder vooral witte bloem. Fabrikanten mogen namelijk het predikaat 'volkoren' gebruiken wanneer het product volkorenmeel bevat, al is dat maar 1 procent, zegt Van de Wouw. Jumbo kon gisteren niet reageren op de nominatie.

Volkoren knäckebröd van Jumbo Beeld
Volkoren knäckebröd van JumboBeeld

Een andere genomineerde is Jupiler alcoholvrij bier, dat toch 0,5 procent alcohol bevat. Europese regels stellen dat elk EU-land zelf mag beslissen waar de alcoholgrens ligt. In België, waar Jupiler gebrouwen wordt, mag alcoholvrij bier maximaal 0,5 procent alcohol bevatten. Het bedrijf mag zijn bier in de hele EU verkopen, terwijl in Nederland de alcoholgrens 0,1 procent is.

Een woordvoerder van Jupiler laat weten de verwarring te begrijpen, maar benadrukt dat het bedrijf niets onwettigs doet: vooral de regelgeving is misleidend. Bovendien vervangt de brouwer Jupiler Alcoholvrij begin december voor '0,0 procent'. Daar zit echt geen alcohol in.

Ook de Vitamin C Drops van YumEarth maken kans op het Gouden Windei 2016. De verpakking van de biologische en glutenvrije fruitsnoepjes suggereert dat één snoepje twee keer zoveel vitamine C bevat als een mens dagelijks nodig heeft. Maar om die hoeveelheid vitamine C binnen te krijgen, moet je vijf snoepjes eten. Bovendien bestaan de 'gezonde' snoepjes voor 100 procent uit suiker. 'Een opschepperig suikerklontje dus', volgens Foodwatch.

Alcoholvrij bier van Jupiler is genomineerd Beeld
Alcoholvrij bier van Jupiler is genomineerdBeeld

Woordvoerder Milko Spee van BetterCandy, de eigenaar van YumEarth, is het niet eens met die kritiek van Foodwatch. 'Alle gezondheidsclaims op de verpakking kloppen, want de snoepjes zijn biologisch en glutenvrij en in vijf snoepjes zit twee keer zoveel vitamine C als de dagelijkse behoefte.' BetterCandy overweegt juridische stappen tegen Foodwatch te nemen.

Nog een genomineerde is de drinkyoghurt Griekse stijl met honing- en walnootsmaak van Optimel. Het product wordt in Nederland gefabriceerd en bevat geen honing en walnoten. 'Wat is er wel echt?', vraagt Foodwatch zich af.

Woordvoerder Astrid Bakker kan niet zoveel met de nominatie. 'Door het woord 'stijl' te gebruiken maken wij duidelijk dat het product niet uit Griekenland komt, maar wel op Griekse wijze wordt gemaakt. Met het woord 'smaak' geven wij een smaakaanduiding. Op de verpakking staat nergens dat het product honing en walnoten bevat.'

Op de website van Foodwatch kunnen consumenten de komende drie weken een stem uitbrengen op het meest misleidende product. In de laatste week van november maakt de organisatie de winnaar bekend. Vorig jaar wonnen de cranberry's van Albert Heijn. Slechts eenderde van dat zakje met rode bessen bestond daadwerkelijk uit bes.

YumEarth is genomineerd Beeld
YumEarth is genomineerdBeeld
Meer over