Nieuws

Werkende jongeren hard getroffen door coronacrisis

De coronacrisis heeft 63 duizend jongeren hun baan gekost. Eind 2020 was het aantal jongeren met een flexibel dienstverband met 60 duizend gedaald tot 822 duizend, vergeleken met een jaar eerder. Het aantal jongeren met een vast dienstverband nam met 3.000 af tot 433 duizend. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in haar Jeugdmonitor.

Het aantal werkende jongeren daalde door de lockdown het sterkst in de horecabranche. Beeld Marcel van den Bergh
Het aantal werkende jongeren daalde door de lockdown het sterkst in de horecabranche.Beeld Marcel van den Bergh

Tijdens de eerste lockdown, in het tweede kwartaal van vorig jaar, verloren 173 duizend mensen hun baan, waarvan 117 duizend in de leeftijdsgroep van 15 tot 25 jaar oud.

De arbeidsparticipatie onder jongeren nam in de jaren daarvoor juist toe. In het tweede kwartaal van 2020 daalde de arbeidsdeelname onder jongeren van 65,9 naar 60,3 procent, wat overeenkomt met de cijfers uit het eerste kwartaal in 2016. In het derde en vierde kwartaal steeg de arbeidsdeelname weer, naar 62,7 procent.

Het aantal werkende jongeren daalde in 2020 het sterkst in de zwaar getroffen horecabranche, onder kelners en barpersoneel. Ook het aantal keukenhulpen en koks nam af.

Het aantal vakkenvullers in de supermarkten, een sector die sterk profiteerde van de coronamaatregelen, nam in een jaar tijd juist met 16 duizend toe. Ook de vraag naar schoonmakers en medewerkers van callcenters was hoger.

Meer over