Wereldbank hervat leningen aan Indonesië

Het bestuur van de Wereldbank heeft de bevriezing van de kredietverlening aan Indonesië dinsdag opgeheven. Ruim twee weken geleden besloot de bank te wachten met goedkeuring van twee leningen wegens de toenemende sociale onrust, die uiteindelijk leidde tot het aftreden van president Soeharto....

Reuters, KRF

WASHINGTON

De leningen zijn tweeledig: een miljard dollar voor structurele hervormingen van de economie en 225 miljoen dollar voor bestrijding van de armoede. Het laatstgenoemde bedrag is nu vrijgegeven. 'Het geld is op dit moment hard nodig', aldus een woordvoerder van de bank.

De Wereldbank draagt bij aan een steunpakket van 41,2 miljard dollar dat vorig jaar tot stand kwam onder leiding van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om Indonesië uit de financiële crisis te helpen. Tot nu toe heeft Indonesië slechts een fractie daarvan uitgekeerd gekregen.

Het IMF, dat de steun aan Indonesië ook opschortte, heeft nog niet besloten tot hervatting van leningen. IMF-vice-directeur Stanley Fischer zei dinsdag echter in Japan dat het IMF 'op redelijk korte termijn' tot het overmaken van fondsen naar Indonesië overgaat.

Meer over