DE KWESTIEPeter de Waard

Werden de foutjes bij Reaal de blunders bij Vivat?

null Beeld
Peter de Waard

‘Ja, ik zit op de Bahama’s. Ze hebben mijn jacht gejat.’ ‘Dat is niet zo mooi, mijnheer Van Looij.’

‘Dat is zeker niet zo mooi. Voor u. Kan ik effe vangen?’

‘Reaal regelt het allemaal. We zorgen voor een vervangende boot. Wat voor boot is het, mijnheer Van Looij?’

‘Een rent-a-boat. Een originele, echte rent-a-boat.’

‘Maar mijnheer Van Looij. Dat is toch een huurboot…’

‘Foutje, bedankt.’

Rijk de Gooijer speelde in de jaren negentig een fameuze rol als frauderende verzekerde in de prijswinnende reclamecampagne van Reaal. In deze verzekeraar was de erfenis van de voormalige vakbondsverzekeraars De Centrale en Concordia samengebracht met Zwitserleven en Hooge Huys. ‘Foutje, bedankt’ werd een klassieker en stond model voor een degelijke verzekeraar.

Niemand kon toen vermoeden dat Reaal zelf van foutjes naar blunders zou gaan, zoals een onzalige fusie met de vastgoedspeculanten van SNS, een nationalisatie en een overname door frauderende Chinezen.

In 2014 werd de naam Reaal veranderd in Vivat (‘Leeft’). Die naam gaat ook alweer op de schroothoop, want Vivat wordt nu Athora Verzekeringen, de naam van de houdstermaatschappij op Bermuda die sinds begin dit jaar de eigenaar is. En die naamsverandering gaat gepaard met een sanering, waarbij vijfhonderd banen worden geschrapt.

Het lijkt of alle financiële instellingen die tijdens de kredietcrisis door de staat zijn genationaliseerd en terug de markt op moeten, niet meer op eigen benen kunnen staan.

De Volksbank – de nieuwe naam van de bankenpoot van SNS Reaal – verkeert al op voorhand in een ongekende bestuurscrisis. De finan­cieel bestuurder (cfo) is wegens ‘hoogverraad’ ontslagen en de topman zelf blijkt in het geheim nog een Amerikaanse green card te hebben, waardoor de bank ineens onder Amerikaanse regelgeving valt.

Bij ABN Amro, waarin de staat nog een meerderheidsbelang bezit, heeft de nieuwe topman Robert Swaak de botte bijl in de organisatie gezet na een reeks zeperds.

De buitenlandse zakenbank­activiteiten en de spaardochter ­Moneyou gaan eruit. Alleen ASR – de voormalige verzekeringspoot van Fortis – heeft onder zijn ceo Jos Baeten een stevig fundament. Maar het is zo langzamerhand de uitzondering op de regel dat bemoeienis van de staat met financiële instellingen alleen tot meer ellende leidt.

Waar het aan ligt zal niemand precies weten. Misschien valt het niet mee aan de ene kant de aandeelhouders te behagen en aan de andere kant het maatschappelijk belang in het oog te houden. Als de Vierde Macht is binnengeslopen blijft er een haat-liefdeverhouding bestaan met het Damrak. De beurskoers en het Binnenhof zijn een slechte combinatie. Het management hinkt op twee gedachten.

Vivat trekt zich nu als Athora terug op de pensioenenmarkt. Niet vanuit de Bahama’s, maar vanuit het belastingparadijs Bermuda.

Meer over