Wellink koelt economie af met kleine rentestijging

Bankpresident dr. A. Wellink vindt dat de economie te uitbundig groeit. Om de groei af te remmen en een toeneming van de inflatie in de kiem te smoren, schroeft De Nederlandsche Bank de voorschotrente, het belangrijkste rentetarief, met een kwart procent op tot 2,75 procent....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Met name de inflatie en de hausse op de woning- en hypotheekmarkt noemt de in juli aangetreden Wellink verontrustend: 'De sociale partners en de regering moeten op hun tellen gaan passen.' Hij verwacht dat de sociale partners bij de komende loononderhandelingen rekening houden met het inflatiegevaar. De regering hoeft in zijn ogen nog niets te doen. 'Het budget ligt er nu eenmaal', zei de bankpresident. Maar in de toekomst dient het kabinet voorrang te verlenen aan vermindering van het financieringstekort boven belastingverlaging.

De Duitse Bundesbank gaf gisteren met de verhoging van de beleningsrente de aanzet tot een golf van rentestijgingen in Europa. Hiermee lopen de centrale banken vooruit op de komst van de Economische en Monetaire Unie. De rentetarieven worden alvast gelijk getrokken.

Maar De Nederlandsche Bank ging nog een stap verder. Naast een verhoging van de minder belangrijke beleningsrente greep Wellink de gelegenheid aan voor een verhoging van de voorschotrente.

Met deze stap wil de Nederlandsche bank onder meer de groei van de woninghypotheken afremmen. 'Een renteverhoging helpt bij het onder controle brengen van de prijzen en van de huizenprijzen in het bijzonder', aldus Wellink. De renteverhoging werkt pas op termijn door in de hypotheekrente. Vorige week maakte verzekeraar Aegon nog een verlaging van de hypotheekrente bekend.

Vorige maand liet De Nederlandsche Bank al weten dat zich zorgen te maken over de hausse op de huizen- en hypotheekmarkt. De lage rente heeft veel mensen de afgelopen jaren verleid torenhoge hypotheken af te sluiten. Dat maakt gezinnen en banken kwetsbaar.

Meer over