'Weinig doorstroom onder topcommissarissen'

OUDERKERK A/D AMSTEL (ANP) - Cees van Lede, Kees Storm en Wim Kok zijn de drie machtigste commissarissen van Nederland. Dat was vorig jaar ook al het geval. Dat blijkt uit een lijst van de vijftig machtigste commissarissen van Nederland, die het blad Management Scope dinsdag naar buiten bracht.

Er is weinig doorstroom onder de topposities, blijkt uit de lijst. Dit heeft volgens het blad te maken met de ,,riante benoemingstermijn'' van maximaal drie keer vier jaar, die gehanteerd wordt onder de code-Tabaksblat, de gedragscode voor beursgenoteerde ondernemingen.

Cees van Lede, oud-topman van AkzoNobel, is commissaris bij zeven beursgenoterde bedrijven. Bij twee concerns, waaronder Heineken en het Amerikaanse concern Sara Lee, is hij president-commissaris.

Wim Kok

Kees Storm, oud-topman Aegon is president-commissaris bij KLM en bekleedt vijf andere commissariaten. Wim Kok, oud-premier, is commissaris bij Shell, ING, TNT en KLM.

Om in aanmerking te komen voor de top vijftig, moet een commissaris minimaal twee topfucties in de top100 ondernemingen bekleden. Daarnaast tellen commissariaten bij de top500 en de grote buitenlandse bedrijven mee.

Meer over