Weer ongeluk met toestel van Onur Air

Een toestel van de Turkse vliegtuigmaatschappij Onur Air heeft bij de landing op Rotterdam Airport met zijn staart de baan geraakt....

Onur Air kreeg vorig jaar een vliegverbod van een paar weken opgelegd door de Nederlandse luchtvaartinspectie. Duitsland, Frankrijk en Zwitserland volgden de Nederlandse toezichthouder. Vorige maand gaf de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) aan dat de zaken bij de Turken weer behoorlijk op orde waren.

Onur Air is nog steeds van mening dat het vliegverbod ten onrechte is opgelegd. Volgens de Turkse luchtvaartmaatschappij werden de gebreken sterk overdreven en was er slechts weinig aan de hand.

De A321 van Onur Air was dinsdag onderweg van Antalya naar Rotterdam. Bij de landing raakte het toestel met zijn staart de landingsbaan. Dat is een situatie die zelden voorkomt in de luchtvaart.

De Luchtvaartpolitie en de IVW onderzoeken de oorzaak van de harde landing. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt een onderzoek in. Volgens een woordvoerster van de luchthaven van Rotterdam is de schade te vergelijken met de schade van een auto die tegen een paaltje rijdt. Een zegsvrouw van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) meldt dat de luchtdrukcabine van het vliegtuig is beschadigd. De Airbus kan nog wel gerepareerd worden.

Nedim Gürbüz, de vice-president van Onur Air, wacht met een officiële verklaring tot hij het rapport van de piloot onder ogen heeft gehad. Dat verwacht hij uiterlijk vandaag. Het incident heeft geen gevolgen voor het vliegschema.

Meer over