Weer grote overname in de telefonie

France Télécom koopt een controlerend belang in de Spaanse mobiele aanbieder Amena. Het Franse telecombedrijf betaalt voor een belang van 80 procent in totaal 6,4 miljard euro....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Door de overname krijgt France Télécom er ineens tien miljoen klanten bij. Dankzij de overname passeert France Télécom Deutsche Telekom als nummer twee in de ranglijst van aanbieders van mobiele telefonie. Vodafone blijft veruit nummer een, met wereldwijd 165 miljoen klanten. France Télécom heeft met zijn merk Orange in Europa na de overname ongeveer 54 miljoen klanten.

De aankoop van Amena past in de recente golf van overnames in de telecomindustrie. In Nederland kocht KPN onlangs het mobiele belbedrijf Telfort. Het Zweedse telecombedrijf Tele2 lijfde vorige week het kabel- en telecombedrijf Versatel in.

De overname van France Télécom komt op de tweede plaats te staan van grote transacties in 2005. Eerder dit jaar kocht de Eqyptische zakenman Naguib Sawiris het Italiaanse belbedrijf Wind voor 12,1 miljard euro. Het bedrag van alle overnames in de mobiele industrie komt volgens persbureau Bloomberg uit op ongeveer 72 miljard euro; tweemaal zoveel als vorig jaar.

Voor France Télécom is het de eerste grote overname na de aankoop van Orange in 2000. Die overname – van 48 miljard euro – deed het voormalige Franse staatsbedrijf geruime tijd wankelen. France Télécom had zich, net als KPN, met de overname van E-plus veel te diep in de schulden gestoken. Alleen dankzij de emissie van nieuwe aandelen en de steun van de staat, wist het Franse telefoonbedrijf het hoofd boven water te houden.

France Télécom denkt de nieuwe overname te kunnen betalen in contanten. Wel zal de onderneming extra aandelen uitgeven om de miljarden binnen te halen.

Met de aankoop van Amena weet het bedrijf de nummer drie van de Spaanse markt binnen te halen. De nummers drie in een markt hebben doorgaans een gering marktaandeel. De dochter van KPN in Duitsland, E-plus, heeft bijvoorbeeld een grote achterstand op de nummers een en twee. In Nederland staat Telfort op de derde plaats, ver achter KPN en Vodafone. Amena daarentegen heeft een marktaandeel van 24 procent en is daarmee de sterkste nummer drie in Europa.

Meer over