Weer groei in fusies en overnames

Goldman Sachs en Morgan Stanley hebben hun voorsprong vergroot als aanvoerders van de wereldwijde fusie- en overnamemarkt. De beide Amerikaanse zakenbanken zijn als adviseur betrokken bij de grootste overname van dit jaar: de aankoop door Bank of America van FleetBoston, ter waarde van 48 miljard dollar....

Bloomberg

Alle zakenbanken tezamen regelden in 2003 voor 1180 miljard dollar aan overnames. Dat is 4,7 procent meer dan in 2002, qua overnames het slechtste jaar sinds 1997. De stijgende beurzen en het toenemende vertrouwen onder topmannen kunnen leiden tot meer overnames in 2004, stelt Robert Kindler, een van de fusie- en overnamebazen van J.P. Morgan Chase, de nummer drie van de lijst.

Goldman Sachs en Morgan Stanley zijn al sinds 2001 de nummers een en twee op de ranglijst van adviseurs bij fusies. 'Het zal heel moeilijk zijn dit duopolie te breken', stelt Michael Holland, de voormalige baas van First Boston Asset Management. 'Ze plaatsen zich nooit in de positie dat een groep mensen de overhand krijgt en kan overlopen naar een concurrent.'

De zakenbankiers van Goldman adviseerden bij het grootste bedrag aan overnames van iedereen: 314 miljard dollar. Dat leverde 1,13 miljard dollar aan premies op. Morgan Stanley was betrokken bij 225 miljard dollar aan transacties, goed voor 925 miljoen dollar aan beloning. Het marktaandeel van Goldman Sachs groeide zodoende van 25,1 tot 26,7 procent. Morgan Stanley's marktaandeel steeg van 17,1 naar 19,1 procent.

Nummer drie J.P. Morgan - in 2001 en 2002 de nummer vijf - adviseerde bij transacties ter waarde van 183 miljard dollar. Credit Suisse First Boston kelderde gemeten naar waarde van de transacties van de derde naar de tiende plek, maar staat nog wel nummer vijf op het gebied van binnengehaalde premies.

De zakenbanken werden dit jaar gesteund door de opleving van de beurzen wereldwijd met 28 procent, volgens de Morgan Stanley Capital International Index. Het gestegen vertrouwen onder topmannen, versterkt door lage waarderingen en rentestanden, voorspelt groeiende winsten in 2004, aldus zakenbankiers. 'Het gaat weer leuk worden in 2004, voor het eerst sinds heel lang', aldus Robert Kindler van J.P. Morgan. 'Ik ben ervan overtuigd dat de waarde van de transacties volgend jaar gaat stijgen.'

In totaal was er voor de zakenbanken dit jaar 10,1 miljard aan premies voor overname- en fusie-advies te verdelen. J.P. Morgan haalde 855 miljoen dollar binnen, voor nummer vier Citigroup, dat met 861 miljoen dollar meer verdiende aan - in waarde gemeten - minder transacties. Credit Suisse First Boston 'scoorde' 777 miljoen dollar. Merrill Lynch en Lazard stegen een plaatsje op de lijst. Goldman en Morgan Stanley scoorden vooral met de aankoop van FleetBoston door Bank of America. Goldman was de adviseur van Bank of America, Morgan Stanley 'deed' FleetBoston.

Hoewel de totale waarde van de overnames dit jaar weer steeg, is het nog niet de helft van het topjaar 2000, toen er voor 2900 miljard dollar werd overgenomen en gefuseerd. Het vierde kwartaal van dit jaar is met 401 miljard dollar waarde aan fusies en overnames wel het beste kwartaal sinds het derde kwartaal van 2001.

Meer over