Nieuws

Weer dreun voor Uber: chauffeurs zijn geen zzp’ers, zegt Britse rechter

Opnieuw vangt een grote speler uit de platformeconomie bot bij de rechter. Vrijdag bepaalde het Britse hooggerechtshof dat de chauffeurs van Uber geen zelfstandigen zijn, maar ‘workers’.

Marieke de Ruiter
Uber-chauffeurs luisteren naar de uitspraak van de Britse rechter.  Beeld AP
Uber-chauffeurs luisteren naar de uitspraak van de Britse rechter.Beeld AP

Dat betekent dat zij recht hebben op het minimumloon, vakantiegeld en rustpauzes. De uitspraak van de hoogste Britse rechter is een tegenvaller voor het Amerikaanse techbedrijf: het Verenigd Koninkrijk is met 60 duizend chauffeurs de grootste Europese markt. De hogere loonkosten zouden het bedrijfsmodel nog weleens flink onder druk kunnen zetten. Mogelijk heeft de uitspraak ook gevolgen voor zelfstandigen die voor vergelijkbare platforms werken.

De positie van Uber-chauffeurs staat wereldwijd al jaren ter discussie. Volgens het techbedrijf zijn zij zelfstandig ondernemers, maar volgens critici is er sprake van schijnzelfstandigheid. Chauffeurs bepalen immers niet hun eigen tarieven en arbeidsvoorwaarden en werven niet hun eigen klanten. Eerder dit jaar kwamen Franse en Amerikaanse rechters al tot vergelijkbare conclusies.

Uber laat in een reactie weten dat de huidige uitspraak zich toespitst op ‘een klein aantal chauffeurs die de Uber app gebruikten in 2016’. Sinds zij in dat jaar hun zaak tegen Uber aanspanden zou het bedrijf ‘significante wijzigingen’ hebben doorgevoerd waardoor de uitspraak voor de huidige situatie irrelevant zou zijn. Toch mistte het vonnis zijn uitwerking niet: op Wall Street leverde het aandeel Uber Technologies 1,2 procent in.

De uitspraak van vrijdag is de tweede dreun die de platformeconomie in een week te verduren krijgt. Dinsdag bepaalde het Amsterdamse hof dat koeriers van bezorgdienst Deliveroo eveneens recht hebben op een arbeidscontract. Die zaak was aangespannen door vakbond FNV. Dezelfde vakbond die in december aankondigde ook Uber voor de rechter te slepen. In Nederland rijden vierduizend Uber-chauffeurs rond.

Deliveroo-koeriers hebben recht op een contract. Sluit het net zich rond de platformeconomie?

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel werd gesproken van ‘werknemers’ het gaat echter om ‘workers’, een werkvorm die tussen een zzp’er en dienstverband in zit.

Meer over