Week 51 Volop deemoedigheid in donkere dagen voor kerst

Meer dan een decennium stond hij aan het roer van het machtigste financiële instituut van Italië. Maandag verliet president-directeur Antonio Fazio als ambteloos burger de centrale bank van Italië....

Slachtoffer van die morele dwaling was deze zomer ABN Amro, dat met eenovername een bruggenhoofd op Italiaanse bodem wilde vestigen. Fazio sloegde adviezen van zijn medewerkers in de wind en hielp ABN's tegenstrever,de Banco Populare Italiana, de slag om prooi Antonveneta te winnen. Eenstrijd die BPI uiteindelijk alsnog verloor.

Het leedvermaak aan de Amsterdamse Gustav Mahlerlaan was maandag vankorte duur. Een dag later lag het nieuws op straat dat de Amerikaanseoverheid ABN Amro een boete van 80 miljoen heeft opgelegd. Een Newyorksadministratiekantoor van de bank bleek de terrorismewetten aan zijn laarste lappen om Iraanse en Libische klanten ter wille te zijn.

Deemoedig besloot de raad van bestuur af te zien van een deel van zijnbonus, een miljoen euro op een totaal van 3,7 miljoen. Topman RijkmanGroenink ziet daardoor 40 procent minder op zijn salarisstrook terug.

Een boetedoening in klinkende munt is populair in financiële kring. Hetbestuur van de effectenbeurs van Tokio levert de komende maanden10 procent van zijn loon in. De bestuurders van de op een na grootstehandelsvloer ter wereld worden verantwoordelijk gehouden voor de missersmet zijn computersystemen. Die bezorgden effectenbank Mizuho een strop van40 miljard yen (286 miljoen euro).

Een deel van het Tokiose beursbestuur kwam er met deze valutairezelfkastijding nog genadig van af. De president-directeur Tsurushima entwee secondanten legden hun functie neer. 'Vrijwillig' heette het, maar hunpositie was feitelijk onhoudbaar geworden.

Van geen wijken weet Anthony Burgmans, de onttroondemede-bestuursvoorzitter van het was- en voedingsmiddelenconcern Unilever.In de Volkskrant verdedigde hij dinsdag het besluit van zijn opvolger,Patrick Cescau, om de aparte beursnotering in Amsterdam en Londen tebehouden. De 'voorzitter zonder uitvoerende taken' denkt niet dat hetloslaten van de duale structuur voordelen oplevert voor Unilever.'Teleurstellend', oordeelde de Vereniging van Effectenbezitters bitter,'dat Unilever na tien maanden met bijna niks op de proppen komt'.

Noem dat maar niks. Een dag later maakte Unilever bekend dat hetafscheid neemt van het snackmerk Mora. De fabrieken in Maastricht en Mol(België) komen in handen van fabrikant Ad van Geloven. Vette, dikmakendekroketten passen niet langer bij het imago van Unilever, dat meer broodziet in etenswaren die een gezond leven propageren.

De dagen van Mora waren al lang geteld. Vier jaar geleden kreeg 'Coravan Mora' - zestien jaar lang verbeeld door een actrice met een Limburgsaccent - te horen dat er geen plek meer was in Burgmans Hollandse herberg.

Meer over