‘We eten geen vlees meer, alleen gehakt uit de reclame’

‘Een lekker karbonaadje laat ik tegenwoordig liggen,’ zegt mevrouw Brouwer (66) in de Dirk van den Broek in Amsterdam Noord....

Van onze verslaggever Katrijn de Ronde

Steeds meer mensen komen in de problemen door de hoge voedselprijzen, constateert Paul Scheerder van de voedselbank in Amsterdam Noord. Ze kunnen hun dagelijkse boodschappen niet meer betalen en kloppen bij de voedselbank aan voor hulp. ‘Mensen krijgen hun karretje niet meer vol in de supermarkt. De laatste drie, vier maanden komen er steeds meer mensen naar de voedselbank. Sommigen hebben al twee dagen niet gegeten. We zijn bijna door onze noodpakketten heen.’

Mevrouw Brouwer ziet de pijn in haar eigen omgeving. Zij kent de klanten van Paul Scheerder: ‘Mensen ouder dan ik kunnen geen eten meer kopen en moeten naar de voedselbank. Dat is toch te treurig voor woorden.’

In de eerste vier maanden van 2008 is de prijsstijging van voedingsmiddelen ‘pittig’ geweest, aldus Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor Statistiek. ‘De prijzen van voeding en non-alcoholische dranken zijn 5,3 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor een vergelijkbare stijging moeten we terug naar de periode 2001-2002. Toen werd vooral vlees veel duurder, door de problemen in de landbouw met mond- en klauwzeer en BSE. Dit jaar zijn de zuivelprijzen fors gestegen: 16,4 procent.’

Schoonheidsspecialiste Silva Amirzabeh (41) koopt vanwege die dure melk geen toetjes meer. ‘De melk is duur, dus de yoghurt is duur en dus zijn ook de toetjes duur. Het hangt allemaal samen.’ Maar jammer vindt ze het wel, want ze is er dol op. ‘Ik geef deze maand 100 euro meer uit aan boodschappen dan vorig jaar rond deze tijd. Alle prijzen zijn omhoog gegaan. Ik koop nu alleen wat noodzakelijk is. Eten moet, maar lekkere dingen laat ik liggen.’

Karina Dozeman (40) moet de laatste maanden steeds beter nadenken bij het boodschappen doen, want met haar uitkering kan ze zich lang niet alles veroorloven. ‘Juist de dagelijkse producten zijn het duurst geworden. Melk, kaas, groente. Soms moet ik ook dingen terugzetten. Een zak spekjes was de ene week 79 cent en de week erop 1,19 euro. Dat is toch te gek voor woorden.’

Ben Neuhaus (73) laat zich niet kisten door de voedselprijzen. ‘Zolang ik het kan betalen, eet ik elke dag een plakje kaas. Ik ben alleen, ik red het wel.’

Meer over