GeldvraagReinout van der Heijden

Wat zijn goede tips bij het zoeken naar een studentenkamer?

null Beeld ANP
Beeld ANP

Ik ga in september studeren en moet nu op zoek naar een kamer. Ik begrijp dat dat moeilijk wordt, maar toch: wat moet ik weten en doen om teleurstellingen te voorkomen?

Om te beginnen: teleurstellingen zijn niet te voorkomen, want in de meeste steden zijn studentenkamers moeilijk te vinden. Kijk uit voor oplichters. Maak nooit zomaar geld over en stuur niemand een kopie van je legitimatiebewijs. Dan kun je slachtoffer worden van identiteitsfraude.

Er zijn tientallen verhuurwebsites, waar je vaak inschrijfgeld voor betaalt, bijvoorbeeld als je wil reageren op een woning. Let erop of je daarmee niet direct aan een maandelijks abonnement vastzit. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de websites van Direct Wonen, Huizenmarkt en Huurstunt. Zoek bij het inschrijven dus eerst naar de algemene voorwaarden. In de voorwaarden van Direct Wonen staat bijvoorbeeld: ‘Het Premium Abonnement wordt na de periode waarvoor het is afgenomen automatisch verlengd met de frequentie en periode die is overeengekomen.’ Dat soort zinnen zijn expres slaapverwekkend ingewikkeld gemaakt.

Veel van die websites hebben weinig te bieden. Ze schrapen kamers en huurwoningen bijeen van gratis websites, zoals Funda, Pararius en lokale makelaars. Het aanbod is dus vaak oud en allang verhuurd.

Wie een kamer of woning heeft gevonden, stuit soms op een makelaar die geld vraagt voor zijn bemiddeling of andere kosten rekent (administratiekosten, sleutelgeld). Dit mag niet, omdat die makelaars al betaald krijgen door de verhuurder. Je hoeft niet aan te tonen dat de makelaar van twee walletjes eet. Je betaalt hem alleen voor bemiddeling als hij met een specifieke opdracht van jou aan de slag gaat.

Helaas helpt klagen niet altijd. Wie de makelaar erop wijst dat hij bemiddelingskosten niet mag rekenen, riskeert de woning niet te krijgen. Je kunt dan overwegen de kosten toch te betalen en ze later weer terug te eisen. Voor dit soort kwesties kun je bellen met het Juridisch Loket (0900-8020, 10 cent per minuut). Daar zitten juristen die advies op maat kunnen geven. Lees eerst de informatie op hun website om telefoonkosten te besparen en de juiste vragen te kunnen stellen.

De huurprijs is ook een spelbreker. Wie haast heeft, betaalt vaak te veel. Studentenvakbond LSVB heeft een mooie website om te checken of de huur wel redelijk is: www.checkjekamer.nl. Vaak kun je na het tekenen van het contract de verhuurder onder druk zetten om de huur te verlagen, via de Huurcommissie. Zie voor meer informatie www.huurcommissie.nl/faq.

Natuurlijk wil je graag op jezelf wonen en alles zelf kunnen regelen. Maar een betaalbare kamer vinden in een studentenstad is een van de moeilijkste opgaven die er bestaat. Je moet snel reageren, maar tegelijkertijd voorkomen dat je wordt opgelicht. Betrek anderen bij je zoektocht. Vraag hulp van medestudenten, docenten, studie- en studentenverenigingen, ooms, tantes en ouders. Met een goed netwerk heb je de grootste kans op succes.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Zelf een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over