Wat moet John de Mol met Delta Lloyd?

Hij staat bekend als mediamagnaat, maar John de Mol ontpopt zich de laatste tijd steeds meer als belegger. En dan wel van het type koopjesjager of bodemvisser, zoals dat in jargon heet: beleggers die een belang nemen in bedrijven die het slecht doen op de beurs omdat ze in de problemen zitten, in de hoop goed te verdienen als het lek eenmaal is gedicht en de koers weer oploopt.

John de Mol. Beeld ANP
John de Mol.Beeld ANP

Zo'n bedrijf zou verzekeraar Delta Lloyd kunnen zijn. John de Mol - voor zover bekend nog niet eerder betrapt op interesse in de wereld van polissen en levenpremies - heeft een belang genomen van 3,04 procent in de ploeterende verzekeraar, zo werd vanochtend duidelijk uit een melding bij de financiële toezichthouder AFM (beleggers moeten een belang in een bedrijf boven de 3 procent verplicht melden). Er zijn al een tijdje grote zorgen over de financiële degelijkheid van de verzekeraar, waardoor de koers flink is gedaald. Om de benodigde extra buffers te vormen wil Delta Lloyd voor maximaal een miljard euro nieuwe aandelen uitgeven. De bestaande aandeelhouders zijn daar allerminst blij mee, omdat ze hun winst straks met veel meer beleggers moeten delen.

72 miljoen aandelen

In die omstandigheden heeft John de Mol 72 miljoen aandelen Delta Lloyd gekocht, tegen de slotkoers van dinsdag een investering van ongeveer 37 miljoen euro. 'Een enorme gok', zegt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. 'Het is namelijk helemaal niet zeker dat het goed komt met Delta Lloyd. Maar je kunt ook zeggen: ze worden vast wel gered, en dan kan ik veel geld verdienen. Dit soort rijke mensen heeft een potje om te gokken. Als je een miljoen euro hebt, kun je wel tienduizend euro steken in een bedrijf. Gaat het mis, dan ben je het kwijt, maar misschien verdubbelt de belegging wel, en dan kun je lekker op vakantie naar New York. En als je een paar miljard hebt, kun je wel gokken met 37 miljoen.'

Het is niet de eerste keer dat De Mol - begin deze eeuw rijk geworden van de verkoop van Endemol - actief is op de beurs. In een grijs verleden investeerde hij al eens in telecombedrijf Versatel, vorig jaar zomer nam hij een belang in navigatiebedrijf TomTom. Afgelopen november kwam daar PostNL bij. De nummer 3 van de Quote 500 (met een geschat vermogen van 2,5 miljard euro) kocht voor ruim 40 miljoen euro een belang van 5 procent. Het voormalige PTT Post, dat ook al worstelt met de toekomst en dat wel eens genoemd wordt als overnameprooi, had toen net een klap gekregen op de beurs vanwege tegenvallende verwachtingen. Entree John de Mol.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Methode-De Mol

De methode-De Mol lijkt in dit geval te werken. De koers van PostNL is sinds het dieptepunt van november ruim 10 procent gestegen. Ook Delta Lloyd kende vanochtend het John de Mol-effect: de koers steeg 3 procent op het nieuws dat de bedenker van Big Brother is ingestapt. 'Maar denk nou niet als belegger thuis: als John de Mol het doet, moet ik ook', waarschuwt Versteeg van Theodoor Gilissen. 'Het is gokken wat De Mol doet. En gokken is geen beleggen, zeggen we hier altijd.' Dat blijkt vooralsnog bij TomTom: de koers van het navigatiebedrijf (overigens ook wel eens genoemd als overnameprooi) noteert nog altijd onder de koers die bodemvisser De Mol in augustus betaalde.

Meer over