Geldvraaggeboekte vakanties

Wat moet ik met mijn vakantie naar Spanje doen?

Vorig jaar boekten wij een vakantie in Spanje voor juni 2020. Kunnen we dat nog veranderen of ons geld terugkrijgen? Wij werken allebei in de zorg en hebben het eigenlijk te druk voor vakantie.

Een leeg strand in San Sebastian.  Beeld AFP
Een leeg strand in San Sebastian.Beeld AFP

Een annuleringsverzekering keert uit in twee situaties: als er een reisverbod geldt of als u besmet bent met corona. In andere gevallen krijgt u alleen de annulering vergoed voor een reis naar een coronagebied als u een dure allriskpolis heeft. De annuleringsverzekering moet wel zijn afgesloten voor het uitbreken van de pandemie. Verzekeraars noemen verschillende data, van januari tot maart 2020. Het Calamiteitenfonds – waar reizigers bij de boeking 2,50 euro per persoon voor betalen – vergoedt niets.

Het is nog niet duidelijk wat er met uw vakantie gebeurt. De hotels gaan misschien weer open. Maar vertrekken de vliegtuigen wel? En is reizen veilig? De vliegmaatschappij geeft u mogelijk een voucher, waarmee u de vlucht kunt uitstellen. Maar als het hotel in juni gasten ontvangt, geven ze u misschien geen compensatie. Platforms als Booking.com en Expedia staan vaak gratis annulering toe, ook als dat bij de oorspronkelijke boeking niet was toegestaan.

Heeft u geboekt bij een Nederlandse reisorganisatie? Check of deze aangesloten is bij de Stichting Garantieregeling Reisgelden (SGR). Dan kunt u een voucher krijgen als de reis niet doorgaat. Vanaf zes maanden na de ontvangst van de voucher kunt u uw geld terugvragen. De SGR-vouchers worden voorlopig uitgegeven tot 1 juni. Of dat ook gebeurt voor reizen van na die datum, is nog niet bekend. Uw reis is na 1 juni, dus u krijgt nu niets terug en geen voucher. De reis gaat voorlopig nog door. Heeft u alleen een aanbetaling gedaan? U moet dan ook de resterende reissom nog voldoen, voordat u later wellicht een voucher krijgt.

Er zijn natuurlijk veel reizigers die hun vakantie willen afblazen. Zij boeken nu snel iets in Nederland, bij voorkeur met de mogelijkheid om gratis te annuleren. Ondertussen proberen zij onder hun boeking in het buitenland uit te komen. Wie zelf ergens geboekt heeft, krijgt vaak nog een flink bedrag terug als hij meer dan 28 of 30 dagen voor vertrek annuleert.

Heeft u de boeking rechtstreeks in Spanje gedaan? Het Europees Consumenten Centrum (ecc-nederland.nl) kan in dat geval bemiddelen. Spaanse bedrijven verstrekken in verband met corona ook vouchers, of ‘bono’ in het Spaans. Het Spaanse ministerie van Toerisme laat mij weten dat deze vouchers één jaar geldig zijn vanaf het moment dat de reisbeperkingen zijn opgeheven. Wie er geen gebruik van maakt, kan na één jaar het complete bedrag terugvragen. Wettelijk gezien heeft de consument recht op terugbetaling binnen 60 dagen na het ontbinden van de overeenkomst, op grond van artikel 160 lid 2 van de Spaanse wet ter bescherming van consumenten en gebruikers. In Spanje zijn wettelijke termijnen niet spijkerhard, laat een Spanje-deskundige mij weten. Mañana is morgen, maar soms duurt het wat langer.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids

Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

VAKANTIE BOEKEN IN CORONATIJDEN? EEN RUSSISCHE ROULETTE

Als we nu ergens naar uitkijken is het wel onze volgende vakantie. Maar kunnen we straks wel weg? En wat als het virus blijft voortrazen, zijn we dat geld voor die reis dan kwijt? Vijf vragen en een poging tot antwoorden.

HOE MOET HET STRAKS VERDER MET DE LUCHTVAART?

De luchtvaart krijgt enorme klappen door de coronacrisis. Pas over anderhalf jaar verwachten experts de eerste tekenen van herstel. Hoe gaat het tot die tijd? De scenario’s voor vliegtuigbouwers, luchtvaartmaatschappijen, reizigers en het milieu.

Meer over