GeldvraagReinout van der Heijden

Wat doe ik met mijn verzekeringen tijdens de coronapandemie?

2018-07-07 15:07:01 EINDHOVEN - Vakantieverkeer richting de Belgische grens op de A67 bij Eindhoven. De uittocht van het vakantieverkeer is begonnen, nu in het zuiden van Nederland de zomervakantie officieel is begonnen. ANP ROB ENGELAAR Beeld ANP
2018-07-07 15:07:01 EINDHOVEN - Vakantieverkeer richting de Belgische grens op de A67 bij Eindhoven. De uittocht van het vakantieverkeer is begonnen, nu in het zuiden van Nederland de zomervakantie officieel is begonnen. ANP ROB ENGELAARBeeld ANP

Ben ik nog wel goed verzekerd in deze coronaperiode? Wat doe ik met mijn auto-, reis- en rechtsbijstandsverzekering?

Het ligt voor de hand om te kijken naar uw doorlopende reisverzekering. Deze heeft u niet nodig als u dit jaar niet meer op vakantie gaat. En als u in Nederland blijft dit jaar, is die verzekering vaak overbodig.

Diefstal of schade tijdens de vakantie in Nederland kunt u claimen bij uw inboedelverzekering. Die heeft vaak standaard een buitenhuisdekking. Soms moet u dit aanvullend verzekeren.

Reis-, inboedel- en rechtsbijstandverzekeringen bestaan vaak uit losse modules: controleer regelmatig of u nog wel de juiste dekking heeft. Wie met pensioen is, kan bijvoorbeeld wel zonder de module werk en inkomen van de rechtsbijstandverzekering.

De annuleringsverzekering is mogelijk ook zinloos geworden. Hetzelfde geldt voor de dure allriskpolis die eerder dit jaar nog dekking bood als u met corona besmet raakte op vakantie. Verzekeringen dekken alleen tegen onvoorziene schade. Wie nu op vakantie een besmetting oploopt, lijdt voorzienbare schade. Dat wordt niet vergoed.

De premie van de autoverzekering is afhankelijk van het aantal kilometers dat u per jaar rijdt. Als dat nu een stuk minder is, kunt u de verzekering aanpassen. Voor alle verzekeringen geldt: als de verzekering al langer dan een jaar loopt, kunt u haar altijd op korte termijn aanpassen of opzeggen. Gaat u vanaf het najaar of volgend jaar weer meer rijden, dan past u de verzekering weer aan.

Waar u ook aan moet denken, is de ANWB. Die biedt een pechhulpverzekering. Als u Europadekking heeft en de komende maanden niet naar het buitenland gaat, kunt u ervoor kiezen om de dekking te beperken of de pechhulp helemaal op te zeggen. Het is geen probleem om later de dekking weer uit te breiden of opnieuw lid te worden. U moet het alleen niet vergeten. Stop een los papiertje in uw paspoort als kattenbelletje.

Er zijn soms wel andere diensten, zoals een autoverzekering of creditcard, gekoppeld aan uw lidmaatschap van de ANWB. Dat soort ledenvoordelen zijn er juist voor bedoeld om te zorgen dat u alles houdt zoals het was. U wilt niet nog meer gedoe en laat het er maar bij zitten.

Om dezelfde reden heeft u alle verzekeringen bij dezelfde aanbieder, vaak via uw huisbank. Dat is makkelijk, maar ook duur. Uw knagende geweten wordt afgekocht door de ‘pakketkorting’ die u krijgt. Hoe meer verzekeringen u heeft, hoe hoger de korting. Maakt u zich geen illusie: de verzekeraar verdient er juist aan. Losse verzekeringen afsluiten is goedkoper, blijkt telkens weer uit onderzoek van de Consumentenbond.

Wie regelmatig van verzekeraar wisselt, vergeet soms bij welke verzekeraar hij zit. Dat overkomt mij ook. Heel irritant bij onverwachte schade. U moet het echt zelf bijhouden, want tegenwoordig sturen verzekeraars geen post meer. Dit administratieve probleem is makkelijk op te lossen met een lijstje van namen en nummers in uw agenda, telefoon of portemonnee.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Zelf een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over