Wat betekent de renteverlaging voor u?

Voor pensioenfondsen is de extreem lage rente een probleem, maar wat betekent het ECB-besluit voor andere groepen burgers?

Peter de Waard
Mario Draghi. Beeld afp
Mario Draghi.Beeld afp

Spaarders

De ASN heeft op donderdag 10 maart de tarieven op de belangrijkste spaarrekeningen (ASN Ideaalsparen, ASN Sparen en ASN Optimaalbeleggen) verlaagd van 0,8 naar 0,7 procent. Woordvoerder Ruud Stevens van de idealistische bank, die zich richt op de financiering van duurzame en maatschappelijk verantwoorde projecten steunt, sluit niet uit dat deze rente verder naar beneden gaat. Maar voorlopig zal de rente niet negatief worden, stelt Stevens.

Weliswaar moeten de banken steeds meer geld toeleggen (negatieve rente) als ze kapitaal voor korte tijd bij de Europese Centrale Bank onderbrengen, maar de langetermijnrente - bijvoorbeeld die op hypotheken of bedrijfskredieten - is nog altijd fors hoger dan de spaarrente. Mensen laten spaargeld gemiddeld toch vele jaren staan.

Daarnaast verdienen banken ook geld met andere activiteiten, zoals bemiddeling bij effectentransacties, en brengen ze klanten geld in rekening voor hun betaalrekening. Toch is het niet ondenkbaar meer dat de rente op spaarrekeningen dit jaar onder de 0,5 procent komt.

null Beeld
Beeld

Huizenkopers

De huizenkoper kan steeds goedkoper aan een lening komen. De rentetarieven voor een hypotheek liggen nu tussen 2 procent voor die met een looptijd van 1 jaar tot 3,8 procent voor een hypotheek met een looptijd van 30 jaar.

Sommige aanbieders duiken daar al onder. RegioBank biedt hypotheken met een looptijd van 1 jaar en 20 jaar (100 procent financiering) aan voor respectievelijk 1,94 en 2,94 procent. Woordvoerder Jascha Hagendoorn van moeder SNS Bank zegt dat de hypotheekrente historisch laag is. 'En als gevolg van het besluit van de ECB zal dat ook wel enige tijd zo blijven. We kunnen niet meteen zeggen of deze rente nog verder omlaag gaat.'

SNS heeft inmiddels een looptijdservice voor haar klanten, wat betekent dat niet alleen nieuwe klanten, maar ook huizenbezitters die al veel langer een hypotheek hebben van de veranderde situatie kunnen profiteren. 'Als ze willen, nemen we contact met ze op en bekijken we of rentemiddeling mogelijk is', aldus Hagendoorn.

null Beeld
Beeld

De renteverlaging van de ECB

Wat vindt den Haag van de renteverlaging? Lees het hier.
Lees hier het interview met Léon Cornelissen van Robeco over de renteverlaging

Beleggers

Een daling van de rente betekent dat mensen om een beter rendement te halen een alternatief zoeken om hun geld te stallen. Dat kan bijvoorbeeld vastgoed of goud zijn, maar meestal wijken ze uit naar aandelen. Dat zijn de meest liquide beleggingen.

Daarnaast komt de 80 miljard euro die de ECB elke maand bijdrukt mogelijk ook voor een deel op de aandelenmarkt terecht. Dankzij het besluit van Draghi hebben de beurzen het verlies van eerder dit jaar kunnen wegpoetsen. Vrijdag sloot de AEX 2,7 procent hoger op 441,75 punten. De slotstand van 2015 was 441,82 punten.

Ook andere beurzen in Europa boekten winst. Corné van Zeijl van vermogensbeheerder ACTIAM: 'In principe gaan de aandelen omhoog als de rente zakt. Donderdag was die correlatie even zoek. Vrijdag zijn beleggers weer gaan rekenen en was de correlatie terug. Maar iedereen weet nu ook dat op het rentefront van de ECB niets meer valt te verwachten.'

null Beeld
Beeld
Meer over